Savjeti mladih / Novosti savjeta mladih

  • Javna tribina o stipendijama s učenicima srednjih škola
  • Javna tribina o stipendijama s učenicima srednjih škola
  • Javna tribina o stipendijama s učenicima srednjih škola

Javna tribina o stipendijama s učenicima srednjih škola

Povodom objave Natječaja i Pravilnika za dodjelu stipendija Varaždinske županije za školsku/akademsku godinu 2018./2019. Savjet mladih Varaždinske županije izradio je prijedlog modifikacije te ga nakon rasprave s predstavnicima studenata izložio i predstavnicima učenika srednjih škola s područja županija u sklopu javne tribine.

Tribina je održana u ponedjeljak, 10. rujna u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu, a u raspravi je sudjelovalo više od 60 učenika srednjih škola, koji su iznijeli svoja mišljenja i prijedloge. Učenici su prihvatili prijedlog Savjeta mladih prema kojem bi se uz sve dosadašnje stipendije trebalo dodati stipendije za izvrsne učenike te su se složili kako je jedan od osnovnih uvjeta za takve stipendije minimalan prosjek ocjena od 4,50. Također, učenici su pozitivno reagirali i prihvatili prijedlog da se elementima prema kojima se utvrđuje mjesto na listi reda prvenstva kandidata pridodaju volonterski sati.

Osim rasprave o prijedlozima Savjeta mladih, razmotrene su i mogućnosti prilagodbe bodovanja volonterskih sati u skladu s mogućnostima učenika, promjene minimalnog prosjeka ocjena te digitalizacije cijelog procesa prijave na natječaj koji bi uvelike pojednostavio cijeli proces.

„Mi u Savjetu mladih Varaždinske županije vodimo računa da svi dionici i akteri budu involvirani u proces rasprave postojećeg Pravilnika i Natječaja. Upravo zbog toga smo nakon rasprave s predstavnicima studenata organizirali tribinu s učenicima kako bi raspravili njihove prijedloge. Ovakvim pristupom želim pokazati mladima da su središte našeg rada i da je njihovo mišljenje izrazito bitno. Upravo me zato raduje veliki odaziv i zainteresiranost učenika koji su pokazali da žele sudjelovati u kreiranju stvari koje ih se direktno tiču te se nadam da će donosioci odluka uvažiti naše prijedloge:“, istaknuo je tom prilikom predsjednik Savjeta mladih Lovro Lukavečki.