Savjeti mladih / Novosti savjeta mladih

  • Predstavljen pilot projekt „Financijska pismenost i poduzetništvo“

Predstavljen pilot projekt „Financijska pismenost i poduzetništvo“

Na konferenciji za novinare održanoj u Županijskoj palači,  4. rujna 2018. godine, predstavljen je pilot projekt Savjeta mladih Varaždinske županije „Financijska pismenost i poduzetništvo“. Cilj je projekta kroz radionice produbiti postojeća i omogućiti stjecanje novih znanja i vještina na području osobnih financija.

Interaktivna radionica uključivat će pitanja poput pravilnog planiranja financijskih ciljeva, razlikovanje želja i potreba te ponašanja prilikom odabira radnog mjesta ili studija. Voditelj radionice je profesor Krunoslav Habunek, a projekt je u potpunosti financiran iz proračuna Savjeta mladih, te su pozvani svi maturanti srednjih škola s područja Varaždinske županije da se uključe.

„Uzevši u obzir da se mladi doista od najmlađe dobi koriste novcem, da se o tom novcu i načinu njegove upotrebe gotovo nimalo ne razgovara u školi, odlučili smo da je financijsko opismenjavanje mladih nešto što želimo ponuditi kao nad standard našim školama. Na taj način odlučili smo biti prvi koji će potaknuti raspravu i ponuditi rješenje i vjerujem da je ovaj projekt dobar start i da će donosioci odluka nakon evaluacije razmotriti na koje načine implementirati financijsko obrazovanje u obrazovni sustav“, naglasio je Lovro Lukavečki, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

Profesor Habunek, koji je ujedno i predsjednik Udruge Financijska pismenost, pojasnio je kako je došlo do ideje za edukaciju o financijskoj pismenosti te koliko je to bitna za svakodnevni život.

„Mladi do 19 godina nažalost su manje osviješteni kad je u pitanju financijska pismenost, te se postavlja pitanje gdje bi zapravo ti mladi ljudi trebali to naučiti. Naravno da je to kroz obrazovanje i edukacije civilnog sektora, tako da smo se odlučili krenuti s ovim pilot projektom upravo za maturante kojima je sada prekretnica ili studij ili tržište rada“, zaključio je Habunek.