Savjeti mladih / Novosti savjeta mladih

  • Prva Konferencija savjeta mladih Varaždinske županije
  • Prva Konferencija savjeta mladih Varaždinske županije

Prva Konferencija savjeta mladih Varaždinske županije

Povodom Međunarodnog dana mladih koji se obilježava svake godine 12. kolovoza prema odluci UN-a 1999. godine Savjet mladih Varaždinske županije organizirao je prvu Konferenciju savjeta mladih Varaždinske županije u okrugloj vijećnici u Centru za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ u Ludbregu na kojoj je sudjelovalo 25 sudionika iz 12 postojećih općinskih i gradskih savjeta mladih iz Varaždinske županije.

U fokusu Konferencije bilo je osnivanje Mreže savjeta mladih Varaždinske županije koja predstavlja neformalnu platformu u koju su uključeni svi lokalni savjeti mladih s područja županije, a formirana je s ciljem nužnog jačeg povezivanja, međusobne suradnje i razmjene iskustava.

Na početku konferencije predstavnik Udruge gradova RH Mario Žuliček pojasnio je sudionicima zašto je potrebno umrežavanje savjeta mladih, koji su postojeći modeli te koje su prednosti zajedničkog djelovanja. Funkcioniranje i načela rada Mreže savjeta mladih predstavio je predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki koji je tom prilikom istaknuo: „Današnja konferencija i osnivanje Mreže Savjeta mladih Varaždinske županije tek su jedni od brojnih projekata koje pokreće Savjet mladih Varaždinske županije. Od početka rada smo zauzeli jasnu viziju i smjer kojim želimo mladima omogućiti bolji suživot, ali i ono najvažnije - vratiti nadu i pokazati im da nisu samo budućnost, ta već ofucana fraza naših političara, već sadašnjost! Oni su danas tu, barem oni koji su još ostali, i mi se danas želimo boriti za njih. Cilj nam je pozicionirati  se kao pokretač pozitivnih promjena za mlade. Želimo biti oni koji će povući i dati pozitivan impuls svim lokalnim savjetima mladih.“

Drugi dio konferencije bio je posvećen raspravi o stipendijama za mlade na području Varaždinske županije dok je završni dio bio je rezerviran za rad u grupama koji je imao za cilj kapacitiranje sudionika za poznavanje procesa nastajanja javnih politika te utvrđivanje konkretnih koraka provedbe pojedinih javnih politika. Po završetku vježbe sudionici su se složili kako Savjeti mladih mogu učiniti mnogo na sukreiranju politika za mlade ukoliko im se pruži prilika od strane donosioca odluka.

Konferenciji su, osim gotovo svih osnovanih aktivnih lokalnih Savjeta mladih, sudjelovali i predstavnici Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije Hrvoje Novak i Deni Hršak, Savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije Dario Car i Željko Jurković te od mladih vijećnika županijske skupštine Varaždinske županije Luka Zrinski.