Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • 25 godina od prvih lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj

25 godina od prvih lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj

Na današnji dan prije 25 godina održani su prvi lokalni izbori. Tome je prethodilo usvajanje (u prosincu 1992. godine) više zakona od strane Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske kojima se uređuje sustav lokalne i regionalne samouprave i uređuje nova posjela na jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Usvajanjem zakonskog okvira lokalna je demokracija dobila svoje temelje.

Lokalni izbori na kojima su hrvatski građani, prvi puta nakon više desetljeća, na demokratski način izabrali članove predstavničkih tijela novoosnovanih lokalnih i regionalnih jedinica održani su 7. veljače 1993. godine. Isti je saziv uveo novi sustav lokalne samouprave, odnosno gradove i općine, pa su se istovremeno s izborima za Županijski dom održavali lokalni izbori, na kojima su se birali predstavnici u županijske skupštine, odnosno gradska i općinska vijeća.

U povodu obilježavanja ovog važnog datuma Hrvatska zajednica županija upućuje čestitke svim županijama, gradovima i općinama u Republici Hrvatskoj, svim izabranim čelnicima i svim službenicima i zaposlenicima lokalne i područne (regionalne) samouprave.