Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Bespovratna EU sredstva u vrijednosti od 182 milijuna kuna

Bespovratna EU sredstva u vrijednosti od 182 milijuna kuna

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac te Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU potpisali su sedam ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava. Događaju su prisustvovali i ministar zdravstva Milan Kujundžić te predstavnici Ministarstva uprave i Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

 

Riječ je o projektima ukupne vrijednosti 182,1 milijun kuna iz područja zdravstva, socijalne skrbi, e-usluga te intervencijskih planova ratom pogođenih područja, od čega je 161,5 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

 

„Do danas smo ukupno ugovorili projekte za 37% sredstava koja su nam na raspolaganju te moram reći da sam zadovoljna realiziranim. U cilju daljnjih ubrzanja i pojednostavljenja procesa prijave, krajem prošle godine uveli smo elektronički sustav eFondovi kojim se u potpunosti omogućava elektronska prijava projektnih prijedloga. Do sada je zaprimljeno 560 prijava projekata kroz sustav eFondova“, istaknula je prilikom potpisivanja ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Projektima ulaganja u zdravstvo povećat će se isplativost i održivost zdravstvenog sustava, dok će se poboljšanjem infrastrukture za socijalnu skrb stvoriti dostupne, adekvatne i opremljene prostore Centara za socijalnu skrb

Svrha intervencijskih planova za revitalizaciju ratom pogođenih područja je održiva fizička, socijalna i gospodarska regeneracija pet depriviranih pilot područja (Vukovar, Beli Manastir i Darda, Petrinja, Benkovac i Knin) s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva.

 

Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU