Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • CEMR objavio studiju "Žene u politici"

CEMR objavio studiju "Žene u politici"

Jeste li znali da su gradonačelnice na čelu 16% europskih gradova ? I da samo 8 europskih metropola ima gradonačelnicu? Ove, ali i brojne činjenice možete pronaći u novoj studiji CEMR-a „Žene u politici“ koju možete pronaći u privitku ove objave. Studija je jedinstvena po tome jer pruža dubok uvid u političku zastupljenost žena na svim razinama upravljanja - lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj - između 2008. i 2018. godine.

Tijekom posljednjih deset godina, broj žena gradonačelnica i općinskih vijećnica se povećao s 13% na 16%, a isto vrijedi i za nacionalnu razinu - zastupljenost žena u nacionalnim parlamentima povećala se s 25% na 29% od 2008. godine. Na europskoj razini samo jedna trećina članova Europskog parlamenta su žene.

 “Iako su žene većina među građanima, one su manjina među izabranim političarima. Europa treba više žena da se kandidiraju na izborima kako bi naše reprezentativne demokracije postale stvarnost“, izjavio je glasnogovornik CEMR-a za jednakost i savjetnik Östergötlanda (SE), Emil Broberg, kada je predstavio prve rezultate studije na događaju # Power2Her.

Iskustvo pokazuje da se stvaran pomak može dogoditi samo promjenom zakona. U Francuskoj, primjerice, od 2013. zakon propisuje da se muški i ženski kandidati pojavljuju naizmjenično na stranačkim listama. Kao rezultat toga, dok su na izborima 2008. godine samo 13% izabranih predstavnika bile žene, ta se brojka povećala na 50% 2018. godine.

“Tijekom posljednjih 10 godina evolucija je bila vrlo spora. Ako ostanemo na tom putu, trebat će nam stoljeće prije nego što naša društva postignu jednakost u politici! Možemo li si priuštiti da toliko dugo čekamo ako želimo postići učinkovitost u upravljanju?”, izjavio je Frederic Vallier, glavni tajnik CEMR-a.

Studija CEMR-a pokriva deset godina razvoja (2008.-2018.) o zastupljenosti žena na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u 29 zemalja. Konačna verzija studije bit će objavljena u rujnu 2019. godine.