Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • CEMR pozvao na potpisivanje Deklaracije o jakim kohezijskim politikama

CEMR pozvao na potpisivanje Deklaracije o jakim kohezijskim politikama

Vijeće europskih općina i regija CEMR najveća je organizacija lokalnih i regionalnih vlasti u Europi, a Hrvatska zajednica županija primljena je u članstvo Vijeća regija na konferenciji održanoj 8. i 9. studenoga 2008. godine u Parizu. Njezino članstvo čini preko 50 nacionalnih asocijacija gradova, općina i regija iz 37 zemalja i te organizacije zajedno predstavljaju oko 100.000 lokalnih i regionalnih vlasti. Vijeće promiče ujedinjenje Europe, zasnovano na lokalnoj i regionalnoj samoupravi i demokraciji. Kako bi ostvarilo ciljeve, Vijeće nastoji oblikovati budućnost Europe jačanjem lokalnih i regionalnih samouprava i njihovog doprinosa europskom pravu i politici.

Kako se u posljednje vrijeme dosta diskusija vodi oko budućnosti kohezijske politike, CEMR je pozvao svoje članice da potpišu Deklaraciju o jakim kohezijskim politikama. U Deklaraciji se, među ostalim, ističe kako je kohezijska politika dugoročna investicijska politika za sve regije u Europi koja za cilj ima poticanje rasta i zapošljavanja i u tom je smislu potrebno savladati ekonomske, društvene i teritorijalne razlike kako bi svaki građanin Europske unije iskusio sve prednosti Europske unije. Nadalje, Deklaracija predviđa da kohezijska politika treba biti bolje komunicirana kao politika koja je najbliža građanima s direktnim utjecajem na njihov život, mora i dalje biti učinkovita politika s dovoljnim sredstvima od barem jedne trećine budućeg budžeta EU koji će biti dostupni putem bespovratnih sredstava i, prema potrebi, putem financijskih instrumenata, da se mora temeljiti na postojećim europskim Strukturnim i investicijskim fondovima te da mora biti pojednostavljena i poboljšana.

Ako se slažete s tekstom deklaracije koji se nalazi na sljedećem linku http://cor.europa.eu/en/takepart/Documents/declaration-cohesion-alliance.pdf pozivamo Vas da je potpišete i pošaljete savjetnici CEMR-a za ekonomsku, društvenu i teritorijalnu koheziju Marlene Simeon na Marlene.simeon@ccre-cemr.org.