Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Četrnaest preporuka za poboljšanje kohezijske politike Vijeća europskih općina i regija (CEMR)

Četrnaest preporuka za poboljšanje kohezijske politike Vijeća europskih općina i regija (CEMR)

Na otoku Chiosu u Grčkoj prošlog je tjedna održan sastanak Političkog odbora Vijeća europskih općina i regija (CEMR). Tom je prilikom usvojen dokument koji donosi četrnaest preporuka za poboljšanje i buduću provedbu kohezijske politike u novom programskom razdoblju.

Carola Gunnarsson, gradonačelnica švedskog grada Salara CEMRova glasnogovornica po pitanjima kohezijske politike tom je prilikom rekla: „Europa se našla pred brojnim izazovima. Migracije, nizak rast, Brexit i neprekidni porast populističkih stranaka diljem Europe bacaju nove sumnje u budućnost. U vrijeme neizvjesnosti, predanost teritorijalno uravnoteženoj i lokalno relevantnoj kohezijskoj politici važnija je nego ikad“.

Politički odbor smatra kako je najvažniji aspekt kohezijske politike koji treba mijenjati pristup financiranju, odnosno da pet fondova trebaju biti posloženi tako da se međusobno ne preklapaju. To bi značilo lakši pristup lokalnim vlastima da koriste navedene fondove jer je trenutni sustav prekompliciran za krajnje korisnike. Sljedeća preporuka odnosi se na osiguravanje sredstava za provedbu kohezijske politike na način da su ciljevi kohezijske politike u skladu s međunarodnim sporazumima koje potpisuje Europska unije, kao što su Agenda 2030, Ciljevi održivog razvoja, Pariški klimatski sporazum ili Habitat III. Treća promjena koju predlaže Odbor je da temelj kohezijske politike bude savladavanje demografskih nejednakosti. To znači da ona ne bi trebala biti usmjerena samo na najkonkurentnija i najinovativnija područja, već i pomoći da se u područjima visokog rizika nadvladaju poteškoće (bez obzira radi li se o ruralnom ili urbanom području). Ovo su samo tri preporuke od četrnaest koje su usvojene na prošlotjednom Političkom odboru kada je naglašeno kako će CEMR nastaviti intenzivno raditi po pitanju definiranja jake kohezijske politike.

Dokument usvojen na sastanku Političkog odbora CEMR-a možete pronaći na ovoj poveznici.

 

O CEMR-u:

Vijeće europskih općina i regija CEMR osnovano u Ženevi 1951. godine najveća je organizacija lokalnih i regionalnih vlasti u Europi, a njezino članstvo čini preko 50 nacionalnih asocijacija gradova, općina i regija iz 37 zemalja. Vijeće promiče ujedinjenje Europe, zasnovano na lokalnoj i regionalnoj samoupravi i demokraciji. Kako bi ostvarilo ciljeve, Vijeće nastoji oblikovati budućnost Europe jačanjem lokalnih i regionalnih samouprava i njihovog doprinosa europskom pravu i politici. Hrvatska zajednica županija primljena je u Vijeće europskih općina i regija na konferenciji održanoj 8. i 9. studenoga 2008. godine u Parizu.