Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Do kraja 2018. godine cilj je privući 2 milijarde eura stranih investicija

Do kraja 2018. godine cilj je privući 2 milijarde eura stranih investicija

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ovog je vikenda sudjelovao na konferenciji „Investicijski potencijali Hrvatske“ u Osijeku, gdje je predstavio gospodarske prioritete Vlade RH za 2019. godinu. Istaknuo je pritom kako je cilj Vladine ekonomske politike stabilan i dugotrajno održiv gospodarski rast kroz poboljšanje uvjeta poslovanja, jačanje djelotvornosti institucija i jačanje investicijskog potencijala. Sama konferencija održana je u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade „Konrad Adenauer“, kojoj je dodatnu važnost dalo prisustvo predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, kao i ministara Olega ButkovićaGorana Marića i Tomislava Ćorića. Premijer Plenković tom je prigodom rekao kako se Vladina politika bazira na „trokutu“, koji se sastoji od fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i investicija, naglasivši kako se strukturne reforme provode i da ne treba nasjedati na priče kako reformi nema.

U svom izlaganju, ministar Horvat je istaknuo kako je važno da postoji uravnotežen doprinos različitih sastavnica gospodarske aktivnosti u ostvarenju Vladinih ciljeva, te kako su upravo mjere poreznog i administrativnog rasterećenja, pojednostavljenja zakonodavstva, snižavanja neporeznih nameta, usmjerene su pravcu poboljšavanja uvjeta poslovanja, poslovne klime i jačanja onog dijela gospodarskog rasta koji se tiče investicija.

Želim podsjetiti kako je do sada u ovoj godini ukupno administrativno rasterećenje poduzetnika bilo veće od 625 milijuna kuna, dok je mjerama iz Akcijskog plana za rasterećenje gospodarstva za 2019. godinu planirano daljnje rasterećenje u smjeru podizanja konkurentnosti. Vršimo intenzivne pripreme kako bismo s početkom iduće godine mogli započeti s nekoliko velikih projekata“, naglasio je ministar Horvat.

Jedan od spomenutih projekata koji bi trebao zaživjeti jest jedinstveni elektronički sustav za pokretanje poslovanja u maksimalno 3 dana uz povezivanje svih potrebnih registara i postupaka. Zatim, u planu je i 100 postotno zaprimanje izdavanje e-Računa u postupcima javne nabave, zbog postizanja procijenjene proračunske uštede od okvirno 2,6 milijarde kuna godišnje. Tu je i Zakon o državnom inspektoratu, koji će Vlada uputiti u saborsku proceduru, a koji donosi objedinjavanje inspekcijskih službi u jedno tijelo, s ciljem njihove bolje koordiniranosti, te u konačnici omogućavanja poduzetnicima smanjenu represiju i otklanjanje lakših prekršaja kakve viđamo ovih dana, dakle bez automatskog kažnjavanja.

Ministar Horvat posebno se osvrnuo i na okvir kojim su stvoreni uvjeti za više inozemnih izravnih ulaganja u Hrvatsku, koja su u prošloj godini iznosila 1,84 milijarde eura, što je najveći iznos još od 2009. godine. „Izmjenama i dopunama Zakona o poticanju ulaganja osigurali smo niz poticajnih mjera i bolje uvjete za ulagače. Želimo privući investitore u djelatnostima s većom dodanom vrijednošću, kao što su IT sektor i djelatnosti koje podupiru digitalnu transformaciju, te sektori koji uključuju istraživanje i razvoj. Očekujemo na taj način omogućiti prostor za otvaranje novih radnih mjesta, uvođenje novih proizvoda, transfer tehnologije, rast gospodarstva i izvoza, te druge neizravne pozitivne učinke“, objasnio je ministar Horvat, te naglasio kako neće biti do kraja zadovoljan, dok Hrvatska ne prijeđe granicu od 2 milijarde eura izravnih stranih ulaganja, što bi bio najveći iznos u hrvatskoj povijesti. „Razloga za optimizam u tom smislu itekako ima. U prvom tromjesečju ove godine ostvaren je iznos stranih ulaganja od 486 milijuna eura, te ukoliko nastavimo tim tempom, siguran sam kako ćemo ostvariti zacrtani cilj“, zaključio je ministar.

Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta