Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Dubrovačko-neretvanska županija domaćin sastanka partnera projekta HOLISTIC

Dubrovačko-neretvanska županija domaćin sastanka partnera projekta HOLISTIC

Dubrovačko-neretvanska županija bila je domaćin sastanka partnera projekta HOLISTIC, tematski posvećenom mjerenju utjecaja seizmičke aktivnosti na zgrade od javnog interesa na područjima na kojima se odvijaju projektne aktivnosti.

Tridesetak sudionika sastanka pod nazivom IPA and EU Policy Makers’ International Seminar održalo je nekoliko tematskih izlaganja te panel raspravu čije su teme bile procjena ugroženosti od potresa na jugoistoku Europe te obnova spomeničke baštine oštećene u potresima. Seminar je okupio hrvatske i talijanske stručnjake iz područja seizmologije i građevinarstva, a posebno je bilo riječi o primjeni rezultata projekta HOLISTIC u procesu donošenja odluka iz različitih područja, na razini Europske unije, u cilju smanjenja mogućih posljedica potresa.

Zaključeno je da prikupljanje podataka o dinamičkim parametrima zgrada od strateškog interesa nužno za određivanje seizmičke osjetljivosti zgrada u kojima su smještene službe čije bi zauzeće bilo nužno u slučaju nesreće. Istaknuta je nužnost uključenja akademske zajednice u izradu prostorno planske dokumentacije s ciljem prevencije posljedica potresa na seizmički osjetljivim područjima. Daljnje ulaganje u istraživanje i monitoring seizmičke aktivnosti tla na kojima su smještene zgrade od javnog interesa i vrijedni spomenici kulture od iznimne je važnosti za razvoj i poboljšanje tehničkih rješenja seizmičke sanacije objekata – stoji također, uz ostalo, u zaključcima sastanka.

Projekt HOLISTIC ukupno je vrijedan preko 9 milijuna i 300 tisuća eura, a u njegovoj realizaciji sudjeluju dvadeset i dva  partnera iz 8 europskih zemalja: Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Grčke i Hrvatske. Projektne aktivnosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija vrijedne su 400 tisuća eura i u 85 postotnom iznosu sufinancirane su sredstvima Europske unije putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC.

(edubrovnik.org)