Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Goran Pauk: „Želimo biti partner državi u poslovima s kojima smo bolje upoznati“
  • Goran Pauk: „Želimo biti partner državi u poslovima s kojima smo bolje upoznati“
  • Goran Pauk: „Želimo biti partner državi u poslovima s kojima smo bolje upoznati“
  • Goran Pauk: „Želimo biti partner državi u poslovima s kojima smo bolje upoznati“

Goran Pauk: „Želimo biti partner državi u poslovima s kojima smo bolje upoznati“

Uvodno se prisutnima obratio predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk te je tom prilikom rekao kako županije moraju biti nositelji regionalnog razvoja jer one znaju situaciju na terenu te zbog toga mogu najbolje odrediti razvojne prioritete.

„Praksa je pokazala kako su upravo županije najspremnije za apliciranje na europske fondove i trenutno imamo puno projekata spremnih za prijavu. No, prijeko nam je potreba adekvatna regionalna politika Europske unije, konzistentnija strategija razvoja te bolja i učinkovitija raspodjela europskih sredstava za regionalne i lokalne projekte“ rekao je župan Pauk.

Na ovom događaju organiziranom u suradnji Poslovnog dnevnika, Hrvatske zajednice županija, Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika polaznici su imali priliku ne samo dobiti nove informacije i usavršiti vještine, već i čuti iskustva drugih te proširiti svoje poslovne kontakte. No, za gospodarski razvoj cijele Hrvatske nužan je ravnomjeran regionalni razvoj i spuštanje ovlasti s državne na regionalnu razinu, a upravo je to bila tema prvog panela „Decentralizacija i razvojna uloga županija“. O ovoj temi su govorili šibensko-kninski župan Goran Pauk,  međimurski župan Matija Posavec, zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Ante Šošić te gradonačelnik Šibenika Željko Burić. Neka od pitanja današnje diskusije bila su kako osigurati ravnomjeran regionalni razvoj, je li rješenje reforma javne uprave s pratećim procesom decentralizacije, je li rasprava o broju županija i gradova irelevantna u kontekstu budućeg regionalnog preustroja, u kojoj su mjeri jedinice lokalne samouprave samostalne u kreiranju uvjeta za privlačenje investicija, a koliko njihova konkurentnost ovisi o nacionalnim politikama.

Činjenica da općine, gradovi i županije sudjeluju sa svega 18 posto u prihodima i s 19 posto u rashodima opće države jedan je od pokazatelja kakao je Hrvatska među najcentraliziranijim državama.

Župan Pauk istaknuo je kako bi se ova situacija promijenila nužno mijenjati neke stvari na državnoj razini poput određenih zakona, indeks razvijenosti i statističke regije, ali i prebaciti više ovlasti s državne na niže razine. Potrebna je reforma javne uprave koju bi pratio proces decentralizacije ovlasti s državne na regionalnu razinu. „Najprije je potrebno utvrditi što su i koji su to državni poslovi koje možemo raditi bolje od države, a sve s ciljem kako i javna uprava bila brža, bolja i učinkovitija“ rekao je župan istaknuvši kako je nužno da se razjasne preklapanja u poslovima županijske i državne uprave. „Poslove treba podijeliti i krenuti poduzimati konkretne akcije. Natrpajte nas poslom jer imamo administraciju i imamo mogućnosti da se stvari rješavaju bolje i brže te želimo biti partner državi u poslovima s kojima smo bolje upoznati“.

Ono što su dobile županije, gradovi i općine u zadnjih petnaest godina je efikasno i u tom bi smjeru trebala ići modernizacija javne uprave. Kao i kod svake djelatnosti tako i mi moramo ponuditi proizvod čiji su korisnici građani“ objasnio je župan dodavši da kada bi građani dobili sve na jednom mjestu moglo bi se govoriti o dobroj javnoj upravi.

Na probleme centraliziranosti države osvrnuo se i zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak te se pri tom osvrnuo i na politiku depopulacije u Slavoniji. „Kao jednu od mjera decentralizacije ja bih vratio 2000 Slavonaca iz Zagreba natrag u svoje sredine. Oni će za sobom dovesti svoje obitelji i tada možemo govoriti u razvoju. U današnjoj situaciji kada nam se gase škole sigurno se nitko neće vratiti u mjesto, općinu gdje njegove, a li i potrebe njegovih bližnjih, ne mogu biti ispunjene“.

Da je uz sve već navedeno iznimno važna i uključenost županija u planiranje financijskih perspektiva u programskom razdoblju od 2020. do 2027. godine jer su europska sredstva značajna sastavnica trenutne fiskalne potkapacitiranosti jedinica regionalne i lokalne samouprave. Županije su te koje donose planove, strategije i ostale dokumente u kojima određuju razvojne potrebe svih hrvatskih krajeva te bi zbog toga trebale biti važan čimbenik pripreme u procesu pripreme za sljedeće Programsko razdoblje – zaključak je panelista.