Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • HAMAG-BICRO potpisao sporazum s financijskim institucijama vrijedan 557 milijuna eura

HAMAG-BICRO potpisao sporazum s financijskim institucijama vrijedan 557 milijuna eura

U Zagrebu je održano svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji za provedbu financijskog instrumenta Ograničeno portfeljno jamstvo iz ESI fondova koji su potpisali predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec te članica Uprave HAMAG-BICRO-a Marijana Oreb s odabranim financijskim institucijama. Svečanom potpisivanju prisustvovali su i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Navedenim Sporazumom ovlašćuju se financijske institucije, odabrane javnim pozivom (6 banaka i 1 leasing društvo): OTP banka d.d., Erste & Steiermärkische banka d.d., Hrvatska poštanska banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Zagrebačka banka d.o.o. te UniCredit leasing, da u skladu s uvjetima programa, kojeg je odobrila Vlada RH, mogu pokriti dio gubitka kredita uključenih u Portfelj u ukupnom iznosu od 58 milijuna eura. Ukupni iznos potencijalnog kreditiranja MSP-ova bi u konačnici iznosio 557 milijuna eura.

ESIF Ograničeno portfeljno jamstvo kao nova vrsta financijskog instrumenta na hrvatskom tržištu namijenjen je subjektima malog gospodarstva (mikro, malim i srednjim poduzećima), koji se mogu obratiti zahtjevom za investicijske kredite i kredite za obrtna sredstva prethodno navedenim odabranim bankama i leasing društvu. Pojedino jamstvo uključeno u portfelj može iznositi do 150 tisuća eura s maksimalnom stopom do 80% glavnice kredita, na rok od 1 do 10 godina.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac tom prigodom izjavila je: „Prioritetna os 3 Poslovna konkurentnost bilježi zavidnu razinu apsorpcije. Za apsorpciju EU sredstava brzina je iznimno bitna. Stoga pozivam i vas, na razini predsjednika Uprava, ali i članova Uprava, vaših menadžera u bankama da svi zajedno ubrzamo proces kad govorimo o EU fondovima. Brzina će nam biti osobito bitna u sljedećem razdoblju kada mjerimo prolazno vrijeme u apsorpciji EU sredstava. Želim pohvaliti suradnju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te HAMAG-BICRO-a te očekujem da ćemo nastaviti imati izvrsne rezultate. Drago mi je vidjeti da dinamiziramo financijsko tržište, nikad nije bilo više financijskih sredstava na tržištu nego danas. Ovi financijski instrumenti su iznimno popularni, a kad se jednom potroše, mogu se ponovno koristiti“.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je: „Mikro, male i srednje poduzetnike smatramo nositeljima gospodarskog rasta i razvoja. I upravo zato njihovom poslovanju treba dati maksimalnu potporu. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta to već i čini, sredstvima koja su na raspolaganju poduzetnicima u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, a osnovni je cilj povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva, potaknuti rast, stvoriti radna mjesta te u konačnici unaprijediti životni standard naših građana“.

Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, izjavio je: „Program ESIF Ograničena portfeljna jamstva zadnji je financijski instrument koji je preostao iz paketa mikro i mali zajmovi, individualna i portfeljna jamstva teškog 185 milijuna eura, financiranog većim dijelom iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Stoga sam iznimno sretan i zadovoljan što smo uspješno završili pregovore s financijskim institucijama, a sve u korist mikro, malih i srednjih poduzetnika. Prednost u odnosu na dosadašnja jamstva je ta da će cjelokupnu obradu zahtjeva raditi odabrane financijske institucije, a nama će kvartalno podnositi izvješća, čime ćemo smanjiti administraciju te rok odobravanja i plasiranja kredita poduzetništvu“.

Navedenim financijskim instrumentom cilj je omogućiti veću dostupnost kredita i ostalih oblika financiranja subjektima malog gospodarstva, smanjenje kamatnih stopa, smanjenje traženih instrumenata osiguranja, porast zapošljavanja i povećanje iznosa privatnih ulaganja.

 

Izvor: Europski strukturni i investicijski fondovi