Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Hrvatska od danas predsjeda Vijećem Europe

Hrvatska od danas predsjeda Vijećem Europe

Na predstojećem dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Vijeća Europe, koji je već započeo u danskom Helsingoru, Hrvatska od Danske preuzet će rotirajuće predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe. Funkciju predsjedajuće zemlje Hrvatska će obnašati šest mjeseci, nakon čega će tu dužnost preuzeti Finska.

Riječ je o prvom predsjedanju Hrvatske tom paneuropskom organizacijom otkako je primljena u njezino članstvo, 6. studenoga 1996. godine.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić predstavila je prioritete hrvatskog predsjedanja VE - borbu protiv korupcije, učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave te zaštitu kulturne baštine i kulturne rute.

Središnji skup hrvatskog predsjedanja bit će konferencija ministara pravosuđa Jačanje transparentnosti i odgovornosti s ciljem prevencije korupcije 15. i 16. listopada 2018. u Zadru.

Podsjetimo, Vijeće Europe danas broji 47 članica i najstarija je europska organizacija, osnovana 5. svibnja 1949. u Londonu. Glavni joj je cilj jačanje europskoga jedinstva te promicanja demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu.