Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Ljepota prirode nadomak urbanog okruženja

Ljepota prirode nadomak urbanog okruženja

Da se prijavi na natječaj, sugerirala mu je draga prijateljica i dobro da je, obzirom da je njegova fotografija uvrštena u postav izložbe „Volim svoju županiju“ i predstavlja ljepotu Zagrebačke županije. Riječ je o fotografiji Ognjena Karabegovića, za koju sam kaže kako „neki način simbolizira ljepotu prirode koja je nadomak urbanog okruženja“. Upitan kako je fotografija nastala, Ognjen nam je priznao da je zapravo imao sreću jer je fotografija snimljena odmah nakon kiše, zbog čega se nad jezerom pojavila izmaglica, a ukupni mistični dojam upotpunio je labud raširivši krila baš u pravom trenutku.

Kao i kod većine, ljubav prema fotografiji dolazi iz gimnazijskih dana kada je zahvaljujući tadašnjem profesoru zajedno s kolegama uočio o tajnama tamne komore i analogne fotografije. Ipak, sve je postalo ozbiljnije Ognjenovim dolaskom u Fotoklub Zagreb, 2006. godine.  Od tada do danas, sudjelovao je u mnogim klupskim, nacionalnim i međunarodnim natječajima i izložbama fotografija. Između brojnih međunarodnih izložbi, možemo izdvojiti onu u New Yorku, gdje je sudjelovao s čak 30 digitalnih fotografija. Osim toga, svoje je radove objavljivao i u raznim  stručnim i specijaliziranim časopisima i revijama među kojima su i Digitalfoto(Hrvatska), Reuters, Photo (Francuska), Travel magazin(Hrvatska), Riders Digest (Hrvatska.).

Obzirom na iskustvo koje ima, Ognjen bi zasigurno mogao održati i predavanje o fotografiji. Ipak, za ovu je priliku najbitnije savjete mladim fotografima sažeo u sljedeće: „Treba unaprijed planirati gdje, i kada se nešto želi snimiti, pratiti vremenske prognoze, i godišnja doba. Ovisno o tome na kojem lokalitetu se želi nešto snimiti,  prema tome prilagoditi odjeću i opremu za snimanje. Poželjno je ponijeti i fotografski stativ, tripod ili monopod, jer on u određenim momentima zna biti od velike pomoći, prilikom snimanja scena sa dužom ekspozicijom.“. Osim toga, kao najbitnije Ognjen je ipak naveo da svatko od nas treba izdvojiti vremena i istražiti skrivene kutke naših krajeva jer smo zemlja neizmjerne ljepote i prirodnih fenomena.