Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Nova financijska podrška poljoprivrednicima

Nova financijska podrška poljoprivrednicima

U prisutnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića u Zagrebu su potpisani sporazumi o financiranju provedbe financijskih instrumenata. Potpisali su ih ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Tamara Perko i predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) Vjeran Vrbanec.

Riječ je o novom obliku financijske podrške kroz koju će biti ponuđeni ne samo povoljniji krediti već i jamstva za nova ulaganja, odnosno modernizaciju postojećih kapaciteta po uvjetima znatno povoljnijim od onih koje bankarski sektor trenutno nudi na ovdašnjem tržištu. U tu svrhu izdvojeno je 70,6 milijuna eura koji će biti na raspolaganju korisnicima u poljoprivredi, prerađivačkom sektoru i šumarstvu.

„Kada sam preuzeo mandat ministra poljoprivrede svega 320 milijuna kuna projekata bilo je ugovoreno. U godinu i pol dana odobrili smo gotovo 8.500 novih investicija u vrijednosti od 4,8 milijarde kuna. Do kraja godine imat ćemo na desetke novih farmi, novih trajnih nasada, pogona za preradu. Poljoprivrednici će novom mehanizacijom obrađivati svoja polja, uz bolju lokanu infrastrukturu, vodovode i ceste. Vjerujem da će sve ovo rezultirati snažnijom proizvodnjom domaće hrane, manjom potrebom za uvozom te boljim životom za naše poljoprivrednike.“, istaknuo je ministar Tolušić.

Dodajmo kako će se potpisanim sporazumima pokrenuti mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj, pojedinačna jamstva za ruralni razvoj te investicijski krediti za ruralni razvoj.

 

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede