Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Nove tri čistke na pomolu

Nove tri čistke na pomolu

U sklopu društveno odgovornog projekta "Od izvora do mora" u predstojećem će se vikendu čistiti čak tri lokacije.

Prvu čistku organizira športsko-ribolovna udruga “Odra” iz Velike Gorice u suradnji s partnerskim organizacijama Kulturno-umjetničkim društvom Novo Čiče, udrugom Agroeduka i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Novo Čiče. Oni će u subotu, 15. rujna čistiti otpad oko jezera Čiče (Veliko jezero). Akcija počinje u 10 sati. Nakon završetka akcije postavit će se poučne ploče koje trebaju potaknuti osobe da ne odlažu otpad uz predivna jezera. Svi su dobrodošli pridružiti se akciji čišćenja.

Na isti dan, bit će održane i dvije čistke na obali – na području Lokruma i Novigrada.  

Pod nazivom „Zelena čistka 2018.“ javna ustanova Rezervat Lokrum u suradnji s Udrugom Sunce iz Splita, Institutom za oceanografiju i ribarstvo Split i ronilačkim klubom Dubrovnik planira akcije čišćenja podmorja i nadzora otpada na morskome dnu te aktivnosti čišćenja obale otoka Lokruma.

„Život je more“ naziv je akcije u kojoj će se čistiti luka Novigrad, od općinske zgrade u samome središtu mjesta pa sve do svjetionika i crkvice sv. Nikole. To je ukupno 800 m.  Okupljanje sudionika započet će ispred općinske zgrade u 8:45 sati, kad će se svima podijeliti odgovarajuća oprema za čišćenje. Akciji će se pridružiti i Društvo istraživača podmorja „MARE DALMATICUM" iz Zadra, koje će uklanjati glomazni otpad iz podmorja Novigradskoga mora, a Mjesni odbor Novigrad i njegovi članovi u isto će vrijeme započeti s ekološkom akcijom uređenja povijesne jezgre Novigrada. 

Svi su dobrodošli pridružiti se čistkama! 

Podsjetimo, ovaj projekt financira „Coca-cola Hrvatska“, a podržava ga i Hrvatska zajednica županija. Planirano je provesti 15 akcija čišćenja, a po završetku, organizacije u čijim je akcijama prikupljeno najviše otpada bit će nagrađene i novčanom nagradom.