Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Održan sastanak o raspolaganju poljoprivrednim
  • Održan sastanak o raspolaganju poljoprivrednim
  • Održan sastanak o raspolaganju poljoprivrednim

Održan sastanak o raspolaganju poljoprivrednim

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora sastao se na svojoj 21. tematskoj sjednici u četvrtak 14. rujna 2017. u zgradi na Markovom trgu. Tema sjednice bilo je raspolaganje, stavljanje u funkciju, zaštita i ograničenja u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem.

U raspravi su sudjelovali članovi Odbora, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva pravosuđa, Agencije za poljoprivredno zemljište, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Državne geodetske uprave, predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. U ime Hrvatske zajednice županija u rad sjednice aktivno se uključio voditelj Radne skupine za poljoprivredu Andrija Matić.

Na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u Republici Hrvatskoj su, od samostalnosti Hrvatske do danas, utjecale brojne izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Zato je cilj novog Zakona primjedbe svih dionika sukladno mogućnostima ugraditi u rješenje koje će raspolaganje zemljištem učiniti efikasnijim i transparentnim. Hrvatska zajednica županija zato je ukazala na nekoliko važnih detalja. Predloženo je da se još jednom razmotri mogućnost korištenja zapuštenog poljoprivrednog zemljišta za uzgoj životinja na otvorenom bez uklanjanja drveća. Upozoreno je i na nedostatak funkcionalne podzemne odvodnje i nužnost  preciznijeg definiranje procesa donošenja Programa za upravljanje poljoprivrednim zemljištem. Preporučeno je i da odredbe Zakona moraju definirati sve oko načina i uvjeta osnivanja prava građenja i prava služnosti, jer bi zbog čekanja uredbi projekti navodnjavanja bili nepotrebno odgađani.