Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Održana radionica „Tips&tricks“ za novinare
  • Održana radionica „Tips&tricks“ za novinare
  • Održana radionica „Tips&tricks“ za novinare

Održana radionica „Tips&tricks“ za novinare

Brojke i statistički podatci korisni su izvori informacija, no nerijetko se njihovo korištenje izbjegava zbog nedostatka rješenja za kvalitetno prikazivanje. Upravo s ciljem educiranja novinara i stručnjaka za odnose s javnošću o korištenju brojčanih podataka, u organizaciji Hrvatske zajednice županija danas je održana radionica „Tips & tricks: Od brojeva do priče“.

Radionicu zamišljenu kao uvod u podatkovno novinarstvo vodila je profesorica s Fakulteta političkih znanosti, dr.sc. Daniela Širinić. Polaznicima je kroz dvosatno predavanje prikazala kako kompleksne brojčane podatke poput financijskih izvještaja i statističkih podataka, pretočiti u zanimljivu novinarsku priču te tom prilikom naznačila:

Podatkovno novinarstvo nije samo izvještavanje, već i stvaranje vijesti. Upravo je to razlika između tradicionalnog novinarstva i modernog. Dakle, ako ima podatak, novinar može sam stvoriti vijest.“

Kako je u svom izlaganju spomenula prof. Širinić, Otvoreni je proračun koristan jer su tamo dostupni digitalizirani, pročišćeni i vizualizirani proračuni županija te dodala kako je za novinare najkorisnije u tim podatcima vidjeti odstupanja ili usporedbe i upravo su oni temelj priča.  

„Nije riječ samo o tome da imate pristup proračunima, nego su digitalizirani tako da ih možete preuzeti i sami analizirati. Osim toga, postoje i gotovi grafikoni pomoću kojih je moguće vidjeti podatke, a na onima koji ih obrađuju ostaje zadatak pronaći vijest“.

 

Podsjetimo, Otvoreni je proračun nastao kao projekt Hrvatske zajednice županija s ciljem još transparentnijeg prikazivanja županijskih proračuna. Kroz aplikaciju moguće je informirati se o načinima i namjeni potrošnje proračunskih sredstava na jednostavan i čitljiv način.

Detaljnije o projektu možete pronaći na sljedećem linku:  https://www.datasimplified.com/proracun/