Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Održana sjednica Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj
  • Održana sjednica Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj
  • Održana sjednica Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj

Održana sjednica Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj

Sjednica Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj Hrvatske zajednice županija održana je u petak 8. ožujka u Zagrebu. Uvodno se svima okupljenima obratio voditelj Radne skupine Andrija Matić te je posebno pozdravio goste današnje sjednice – predstavnike Ministarstva poljoprivrede i Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uslijedila je diskusija po pitanju problema financiranja i provedbe vezanih uz Zakon o sustavu obrane od tuče te mogućnostima Mjere 17. Programa ruralnog razvoja. Prema iskustvima DMZ-a, ne postoji znanstveni dokaz da je sustav obrane od tuče kako se koristi u Hrvatskoj nučinkovit i financijski isplativ. „Pitanje obrane od tuče ne tiše se samo poljoprivrede, već cijele lokalne zajednice“ zaključila je ravnateljica Državnog hidrometorološkog zavoda Branka Ivančan Picek. Članovi Radne skupine složili su se da je nužna promjena Zakona te će Zajednica županija vezano uz ovu temu uputiti dopis Ministarstvu poljoprivrede.

Razgovaralo se i o Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze te Akcijskom planu za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze za razdoblje od 2018. do 2021. godine. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede izvjestili su o trenutnom stanju, iskustvu fitosanitarne inspecije u svim županijama i sljedećim koracima suzbijanja zlatne žutice.