Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Otvoren natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu EU

Otvoren natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu EU

Natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu Europske unije otvoren je od 12. lipnja do 12. srpnja 2015. godine. Natječajem Europska unija želi popularizirati poljoprivredu kao poželjnu djelatnost, osobito kod mladih osoba.

Na natječaj se mogu prijaviti poljoprivrednici i poljoprivrednice mlađe od 40 godina, koje se na vlastitom gospodarstvu bave poljoprivrednom djelatnošću i to putem aplikacije na mrežnim stranicama informacijskog sustava Agrokluba. Prijavnica sadrži pitanja o vrsti poljoprivredne proizvodnje, njezinoj održivosti ili inovaciji, doprinosu te proizvodnje lokalnoj zajednici, njezinim učincima na zaposlenje itd.

Pobjednik ili pobjednica natječaja zastupat će Hrvatsku na natječaju za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Europskoj uniji, a kojeg će, po treći put, organizirati Europska pučka stranka (EPP). Nagrade će se dodjeljivati u tri kategorije – za najbolji, najinovativniji i najodrživiji projekt, a kriteriji su propisani pravilnikom o natječaju i odnose se na primjenu novih znanja (“know-how”), novih metoda ili novih tehnologija u pojedinom sektoru ili regiji te na prijenos i održavanje inovacija. Pobjednika natječaja nagrađuje i Agroklub jednom od dvije nagrade, po vlastitom izboru. Licencom za korištenje eGAP aplikacije za evidentiranje poljoprivredne proizvodnje u trajanju od godine dana ili godinu dana korištenja usluge aWeb, web stranice za poljoprivredne proizvođače.

Ambasadorica Projekta u Republici Hrvatskoj je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu koja natječaj organizira u suradnji s brojnim hrvatskim institucijama sektora poljoprivrede te informacijskim sustavom Agroklubom kao medijskim pokroviteljem.

Također, zastupnica Petir će za petero najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika koji su se prijavili na natječaj, uključujući i pobjednika/cu, omogućiti putovanje u Bruxelles na završnu svečanost gdje će sudjelovati i na 3. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika.

Linkove s prijavnicama na natječaj možete pogledati ovdje:
1. Natječaj
2. Prijavnica