Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Otvoreni proračun: U razvoj poljoprivrede županije ulažu pedeset posto više nego lani

Otvoreni proračun: U razvoj poljoprivrede županije ulažu pedeset posto više nego lani

U ovoj godini županije i Grad Zagreb zajedno su planirali oko 403 milijuna kuna izdvajanja za potrebe razvoja poljoprivrede, što predstavlja 1,6 posto ukupno planiranih proračuna.

Najveća ulaganja u poljoprivredu u 2019. godini planira Istarska županija i jedina je koja izdvaja više od 100 milijuna kuna. Slijedi Osječko-baranjska županija s planiranim iznosom od 74,7 milijuna kuna. Gledano prema pojedinoj županiji, udio izdvajanja za potrebe poljoprivrede u ukupnom proračunu varira od 0,1 posto do 10,3 posto. Iznadprosječne županije prema tom kriteriju su Virovitičko-podravska, jedina s više od 10 posto planiranog proračuna usmjerenog u poljoprivredu, a slijede je Osječko- baranjska s 8,3 posto te Istarska sa 7,3 posto. U odnosu na plan prethodne godine planirano izdvajanje za razvoj poljoprivrede na razini svih županija povećano je za čak 50 posto. Na razini svih županija i Grada Zagreba prosječno se u 2019. godini planira izdvojiti 94 kune po stanovniku u poljoprivredu, gdje je šest županija iznad prosjeka.

Za potrebe razvoja poljoprivrede najviše planira izdvojiti Istarska županija (105,6 milijuna kuna, odnosno 7,3 posto ukupnog proračuna). U odnosu na godinu ranije planirano je povećanje od čak 163 posto. Prosječno je po stanovniku planirano izdvajanje u iznosu od 508 kuna. Čak 89 posto planiranog iznosa odnosi se na gradnju sustava navodnjavanja Červar – Porat – Bašarinka vrijednog 61,9 milijuna kuna, Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma IŽ težak 23,7 milijuna kuna te Strategiju ruralnog razvoja – provedba programa i projekata, koja vrijedi 8,4 milijuna kuna. Osječko-baranjska županija za potrebe poljoprivrede planira izdvojiti 74,7 milijuna kuna, odnosno 8,3 posto svojeg proračuna.

Među aktivnostima posebno se ističu dvije, na koje se odnosi 80 posto ukupno planiranog ulaganja u poljoprivredu. Riječ je o provedbi NAPNAV-a (Nacionalni projekt navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama) na području OBŽ-a vrijednog 30 milijuna kuna te o projektu regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće vrijednog 29,2 milijuna kuna. Planirano ulaganje u poljoprivredu Virovitičko-podravske županije iznosi 51,4  milijuna kuna. U ukupnom proračunu izdvajanje za poljoprivredu sudjeluje s udjelom od 10,3 posto. Najvažniji projekti, na koje se odnosi 90 posto ukupno planiranog iznosa ulaganja u poljoprivredu su projekt navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac vrijedan 28,1 milijun kuna, projekt Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u okviru programa pripreme dokumentacije i provođenja EU projekata vrijedan 12,3 milijuna te projekt sustava odvodnje i navodnjavanja Đolta težak 6,1 miijun kuna.

Autor: Tin Bašić (LIder)