Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Počela konferencija Smart islands 2018

Počela konferencija Smart islands 2018

U četvrtak 18. listopada u Krku je počela dvodnevna konferencija Smart islands 2018 u organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Danske, a u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija. Cilj konferencije je inspirirati razvoj lokalnih jedinica samouprave i pokazati da se održivim gospodarenjem u jedinstvenim okolinama, poput otoka, može postići željeni efekt za društvenu zajednicu u cjelini.

Uvodno se prisutnima obratio veleposlanik Kraljevine Danske Nj. E. Christian Thorning koji je istaknuo kako su Danska i Hrvatska veoma slične, a jedna od tih sličnosti je i velik broj otoka. „Želja nam je da se o otocima ne razmišlja samo u kontekstu turizma, već i u okviru ostalih mogućnosti. Pri tome, osnovni nam ciljevi trebaju biti bolja povezanost i primjena pametnih rješenja gdje god je to moguće“ zaključio je veleposlanik.

Uz prezentacije o primjerima dobre prakse u Hrvatskoj i Danskoj, održane su dvije panel diskusije. Na jednoj od njih sudjelovao je i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula koji je tom prilikom rekao: „Primorsko-goranska županija je već odavno prepoznala važnost pametnih rješenja i na vrijeme to ugradila u svoje strateške dokumente. Naša je županija putem ustanova i agencija stvorila siguran okvir u kojem lokalne zajednice mogu primijeniti svoja custom-made rješenja“.

Današnja konferencija okupila je velik broj predstavnika hrvatskih županija, gradova, općina i poduzeća koji su imali prilike upoznati se s najboljim rješenjima u samoodrživosti i ravnoteži ruralnih i urbanih sredina. Konferencija se nastavlja sutra u Hvaru, a jedan od govornika biti će i predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.