Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Potpisani Ugovori o suradnji na uspostavi Regionalnih centara kompetentnosti

Potpisani Ugovori o suradnji na uspostavi Regionalnih centara kompetentnosti

U sjedištu Primorsko-goranske županije potpisani su Ugovori o suradnji na uspostavi Regionalnih centara kompetentnosti između škola Primorsko-goranske i Karlovačke županije. Ugovore o suradnji potpisali su ravnatelji škola Sibila Roth (Ugostiteljska škola Opatija) i Davor Pleše (Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac) te Milan Bijelić (Tehnička škola Karlovac) i Darko Bašić (Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka).

U ime Županije potpisivanju je prisustvovala pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, a u ime Karlovačke županije pročelnica UO za školstvo Marija Medić

Regionalni centar kompetentnosti mjesto je izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu se uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja, obavlja i osposobljavanje i usavršavanje te druge djelatnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja, te njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada.

"Nadam se da će naša prijava proći i da ćemo Centre dobiti. Centri nose sasvim drugačiji pomak u odgoju i obrazovanju, prvenstveno povezanost s gospodarstvom jer prilikom prijave sve naše škole potpisale su veliki broj ugovora s gospodarstvenicima  kako bi prijave bile što "jače" i atraktivnije. Ako dobijemo centre kompetentnosti radilo bi se o iznosima od 30-70 milijuna kuna po centru što uključuje i uređenje i opremanja škola s najsuvremenijom tehnologijom. Sve što smo do sada naučili, kod centara kompetentnosti ćemo usvojiti i puno toga novoga naučiti", rekla je pročelnica Stilin. 

Pročelnica UO za školstvo Karlovačke županije Marija Medić istaknula je kako u Primorsko-goranskoj županije vide partera ne samo u ovom projektu već i u budućoj regionalnoj suradnji, jačanju  regija kao dvije kvalitetne županije koje imaju mnogo potencijala.

"U ovom projektu Primorsko-goransku županiju vidimo kao nositelja turizma i jačanja sektora turizma i poveznice školskog sektora i sektora turizma i ugostiteljstva. Imate jake kapacitete u turizmu i jaku vertikalu što je izuzetno bitno za projekte EU. Karlovačka županija je pri samom vrhu i kvaliteti kontinentalnog turizma te mislim da možemo biti vodeća regija u Hrvatskoj i šire za razvoj turizma. Isto tako, kao županija smo jaki u elektro sektoru i sektoru strojarstva, uzdamo se u naše gospodarske gigante s kojima imamo preko 160 potpisanih ugovora sa gospodarskim i turističkim subjektima u Karlovačkoj županiji, a kada pridodamo ugovore i Primorsko-goranske županije spremni smo u punom smislu", istaknula je Medić. 

Temeljena obilježja Centra su inovativne metode učenja i poučavanja, učenje temeljeno na radu za učinkovitije uključivanje polaznika na tržište rada, prihvaćanje potreba polaznika s teškoćama u razvoju i drugih ranjivih skupina, izvrsnost nastavnika, visokokvalitetna infrastruktura, kreativna i konstruktivna suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom, gospodarskim subjektima, visokim učilištima te drugim institucijama.

Centri će biti rasprostranjeni kroz 5 regionalnih područja. Regionalno područje s Primorsko-goranskom županijom čine: Istarska županija, Karlovačka županija, Ličko-senjska i Zadarska županija.

Ravnatelji potpisnici zahvalili su se županijama na suradnji i potpori na dobijanju Centra kompetentnosti te istaknuli kako se nadaju da će zajednička kandidatura proći te kako je ovo samo početak budućih suradnji.