Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Predstavnici Zajednice na sjednici saborskog Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu

Predstavnici Zajednice na sjednici saborskog Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu

Okupljeni su razgovarali o prijedlogu Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Uvodno se prisutnima obratio predsjednik Odbora Tulio Demetlika istaknuvši kako se radi o zakonu koji se dugo čekalo i oko kojeg je održano dosta rasprava i konzultacija s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina.

Pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka Ivana Jakir-Bajo predstavila je temeljne izmjene Zakona te kakav če one utjecaj imati na općine, gradove i županije. Prijedlogom ovog Zakona najveći dio financiranja decentraliziranih funkcija preuzima država, prihod od poreza na dohodak po osnovi kamata na štednju u cijelosti se prepušta jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, udio pozicije za pomoći za projekte sufinancirane iz sredstava EU (1,5%) neće se izdvajati iz poreza na dohodak te se ukidaju  kriteriji za dodjelu pomoći iz Zakona o izvršavanju državnog proračuna Republike Hrvatske. Kako je objasnila Jakir-Bajo, raspodjelom prihoda od poreza na dohodak općinama i gradovima bit će dodijeljeno 60% sredstava, županijama 17%, decentralizirane funkcije financiraju se sa 6%, dok će 17% ići u fond fiskalnog izravnanja.

U ime predsjednika Hrvatske zajednice županija Gorana Pauka u raspravu se uključio voditelj Radne skupine za financije i proračun Ivica Bošnjak.

„Ovaj Zakon smatramo velikim iskorakom jer daje jednaku šansu svima i sve jedinice izjednačava s iste osnove. Pozdravljamo da se prihod od poreza na dohodak po osnovi kamata na štednju u cijelosti prepusti jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, ali također smatramo da udio županija u raspodjeli poreza na dohodak treba biti 20%. Sve to trebalo bi doprinijeti daljnjoj decentralizaciji, a slijedom toga ravnomjernom gospodarskom razvoju svih županija“, rekao je.