Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Primorsko - goranska županija predala kandidaturu za naslov "Županija - prijatelj djece"

Primorsko - goranska županija predala kandidaturu za naslov "Županija - prijatelj djece"

Zamjenik župana Primorsko – goranske županije, Marko Boras Mandić, u obraćanju medijima najavio je skoro donošenje Deklaracije o suradnji županija i organizacija civilnog društva, što je inicijativa Hrvatske zajednice županija. Naglasio je kako Primorsko – goranska županija već 25 godina njeguje izuzetno dobru suradnju sa svim udrugama i organizacijama civilnog društva i pomaže im u provedbi programa koji podižu kvalitetu i sadržaj života u županiji.

Zamjenik župana najavio je i raspored sredstava za potpore županijskim sportskim savezima za rad s mlađim uzrastima prvoligaških klubova u sezoni 2017/2018. u ukupnom iznosu od 150.000 kuna te istaknuo da je Primorsko – goranska županija među vodećima po ulaganjima u poticanje djece za bavljenje sportom.

Uz zamjenika župana, medijima se obratila i pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač izvijestila je da je Primorsko – goranska županija predala kandidaturu za stjecanje statusa Županija prijatelj djece o čemu odlučuje Savez društava Naša djeca te se očekuje da upravo oni prvi ponesu taj naslov. Dodala je kako je u pripremi materijala za kandidaturu napravljen pregled svih ulaganja za dobrobit djece po svim resorima, zdravstva, sporta, obrazovanja, kulture i socijalne politike te se utvrdilo kako je 24% njihovih ukupnih sredstava usmjereno prema djeci, a od toga su dvije trećine izvorna sredstva županijskog proračuna

Podjetimo, akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ Savez društava Naša djeca Hrvatske s partnerima provodi već 18 godina Hrvatskoj. Hrvatska zajednica županija potpisala je sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske Sporazum o partnerstvu krajem 2015. godine kada je imenovana i Radna skupina za stvaranje kriterija za provedbu projekta „Županije – prijatelji djece“.  Za sada su posebne zahvalnice dobile županije s najvećim brojem gradova i općina – prijatelja djece, a to su Krapinsko-zagorska i Primorsko-goranska županija u čijem su Gorskom Kotaru sve jedinice lokalne samouprave „prijatelji djece“. Prva „Županija – prijatelj djece“ trebala bi biti proglašena u svibnju.