Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Projekt Slavonija, Baranja i Srijem podupire i Svjetska banka

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem podupire i Svjetska banka

Predstavnici Svjetske banke ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijeli Žalac, te čelnicima lokalne samouprave i poduzetnicima s područja slavonskih županija predstavili su mogućnosti gospodarskog i poljoprivrednog oporavka i razvitka Slavonije, Baranje i Srijema kako bi se postigao ujednačen i održiv razvoj svih krajeva Hrvatske.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokrenut je kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Planirana su ulaganja  u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku, a sredstva su osigurana u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020.

 

 „Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Svjetska banka mogu se pohvaliti dugogodišnjom i vrlo uspješnom suradnjom u provedbi projekata i jačanju konkurentnosti svih hrvatskih regija s ciljem povećanja učinkovitosti korištenja EU fondova. Na tim osnovama odlučili smo sklopiti sporazum o savjetodavnim uslugama, tako zvani RAS sporazum, koji će utvrditi razvojno potencijale i strateške projekte kao glavne generatore rasta i razvoja slavonskih županija“, istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Žalac.

 

Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU