Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Regionalna predstavljanja Statističke olimpijade

Regionalna predstavljanja Statističke olimpijade

U organizaciji Državnog zavoda za statistiku krenula su regionalna predstavljanja Statističke olimpijade. Riječ je o nacionalnom natjecanju koje spaja ljubav prema matematici, statistici te informatici sa svrhom promocije statistike među srednjoškolcima. Neka od predstavljanja održana su u južnim gradovima Lijepe naše, a predstoje posjeti Sisku, Kutini i Požegi od 20. – 22. studenog te Varaždinu 4. prosinca. Više detalja potražite na web stranici Statističke olimpijade.

Podsjetimo, Statistička olimpijada dio je Europskoga statističkog natjecanja (ESC) u organizaciji nacionalnih statističkih ureda. Organizator ovoga jedinstvenog natjecanja u Hrvatskoj je Državni zavod za statistiku, a projekt podržava i Hrvatska zajednica županija. Statistička olimpijada dovedena je u školske klupe u sklopu Eurostatova projekta Support for statistical literacy actions in the area of a competition, gamification, e- learning.

Europsko statističko natjecanje sastoji se od dviju faza, nacionalne i europske. Nacionalna faza, odnosno Statistička olimpijada, ima dva kruga natjecanja, te u njoj mogu sudjelovati svi učenici redovitih srednjih škola. Učenici se na Statističku olimpijadu prijavljuju kao ekipa koja može imati od jednoga do tri člana, a na čijem je čelu nastavnik mentor. Nakon što ekipe savladaju nacionalnu fazu, najbolje ekipe ulaze u europsku fazu natjecanja u kojoj odmjeravaju snage s europskim srednjoškolcima.