Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • S potporama HZZ-a samozapošljavanje sve atraktivnije - najviše korisnika u Osječko-baranjskoj županiji, a u Primorsko-goranskoj županiji najveći rast u godinu dana

S potporama HZZ-a samozapošljavanje sve atraktivnije - najviše korisnika u Osječko-baranjskoj županiji, a u Primorsko-goranskoj županiji najveći rast u godinu dana

Prema pisanju portala zupan.hr, poticaji za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje postali su sve stimulativniji izvor pojedincima za pokretanje vlastitog posla.

Prepoznajući to, gradovi i županije uključili su se s dodatnim poticajima, pa stoga i ne čudi sve veći broj samozaposlenih osoba, a što se velikim dijelom očituje u porastu broja obrta. Ukupna sredstva isplaćena korisnicima kroz potpore HZZ-a u tri su godine narasla za gotovo sedam puta – sa 56 milijuna 2016. na gotovo 350 milijuna koliko je isplaćeno prošle godine. Uspoređujemo li, pak, prva četiri mjeseca u godini, u prvom kvartalu 2016. isplaćeno je 6,3 milijuna kuna dok je do kraja travnja ove godine isplaćeno preko 93 milijuna kuna.

Istodobno je i sam HZZ povećavao odobrene iznose. Prije dvije godine povećani su sa  35.000 na 55.000 kuna, a sada se može dobiti i do 70.000 kuna u slučaju da se kombiniraju sa stručnim osposobljavanjem za rad. Ako se udruže dvije osobe u otvaranje obrta ili slobodne profesije, onda iznos poticaja raste do 110.000 kuna. Za udruživanje pak u trgovačko društvo do četiri osobe poticaji iznose do 220.000 kuna, a pri udruživanju u zadruge, za pet osoba, poticaji su 275.000 kuna. 

U 2016. godini potpore je koristilo 2.333 korisnika, njih 3.583 u 2017. godini, a lani je broj korisnika bio čak 6.485. U četiri mjeseca ove godine, prema podacima HZZ-a, potpore za samozapošljavanje iskoristilo je 1.886 korisnika, čak 300 više nego prošle godine, pa je za očekivati  nastavak rasta i do kraja godine. Najveći skok dogodio se, pak, u prva četiri mjeseca prošle godine kada je potpore ostvarilo 1.580 korisnika, gotovo pet puta više nego u istom razdoblju godinu ranije.

Portal župan.hr donosi analizu podataka o rastu korisnika poticaja HZZ-a u četiri ovogodišnja mjeseca i visini isplaćenih poticaja, usporedbu  s podacima od lani, te onima od prije tri godine. 

U četiri ovogodišnja mjeseca najviše je isplaćenih poticaja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje  namijenjenih  samozapošljavanju bilo u Osječko-baranjskoj županiji – 8.678,203 kuna, dok je broj korisnika tih poticaja bio 171.  Uspoređuje li se porast isplaćenih poticaja i broj korisnika na kraju travnja ove godine s krajem travnja 2016. godine, opet je vodeća Osječko-baranjska županija s isplaćenih 7.678,844 kune poticaja u tom periodu, a koje je iskoristilo 132 osobe.

Cijeli članak pročitajte na LINKU