Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Sjednica Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj

Sjednica Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj

Sjednica Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj održana je 17. veljače 2017. u Hrvatskoj zajednici županija.

Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, članica je Povjerenstva za donošenje prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu pri Ministarstvu poljoprivrede. Na sjednici Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj dala je izvješće o sastanku Povjerenstva koje se sastoji od velikog broja stručnjaka iz Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Udruge gradova, Udruge općina i Hrvatske zajednice županija. Kao predstavnica Zajednice gospođa Wendling dala je nekoliko prijedloga na Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Problemi se javljaju oko pitanja povrata zemljišta i programa raspolaganja državnim zemljištem, gdje nisu jasno određene ovlasti koje bi imale jedinice lokalne i regionalne samouprave, a koje  Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Višnja Marasović, pročelnica Upravnog odjela poljoprivredu i ruralni razvoj Šibensko-kninske  županije istaknula je kako je za interese dalmatinskih županija bitno da se ovaj zakon uskladi sa Zakonom o šumama zbog prirodnog terena, uz mišljenje Savjetodavne službe u poljoprivredi i šumarstvu.

Kao predstavnica Zajednice, izvjestiteljica Wendling je predložila da raspolaganje privatnim poljoprivrednim zemljištem treba sagledati na drugačiji način, odnosno uvođenjem poreza na katastarski prihod kojim bi svi bili u jednakom statusu. Istaknula je i kako je problem što jedinice lokalne samouprave plaćaju 50 posto tržišne vrijednosti državnog zemljišta, što je prevelik iznos koji ograničava širenje naselja. Potencijalni investitori koji žele graditi gospodarske objekte na određenom teritoriju, odustanu zbog prevelike cijene zemljišta. Treća primjedba vezana je uz oslobađanje plaćanja naknade na izgradnju golf terena. S obzirom da se radi o velikim površinama, stav Zajednice je da tu odredbu treba ograničiti, odnosno urediti na način da nije cijela površina oslobođena plaćanja naknade.

Andrija Matić, voditelj Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj i član Radne skupine za izradu prijedloga, izvijestio je što je dio prijedloga Hrvatske zajednice županija u Zakonu o Hrvatskoj savjetodavnoj službi u poljoprivredi i šumarstvu. Matić je naglasio kako je Zakonom potrebno bolje definirati financiranje Službe, uz prijedloge ravnatelja Službe i državnog tajnika.

Na kraju sjednice dogovorene su buduće aktivnosti Radne skupine.