Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Škola protokola održana u Karlovcu
  • Škola protokola održana u Karlovcu

Škola protokola održana u Karlovcu

U prostoru Aquatike u Karlovcu je danas 12. lipnja u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Karlovačke županije održana Škola protokola – jednodnevni edukacijski program namijenjen općinskim, gradskim i županijskim dužnosnicima te službenicima zaduženim za odnose s javnošću.

Prisutne je pozdravio župan Karlovačke županije Damir Jelić koji je objasnio kako se prvi puta s ovom temom upoznao na fakultetu na kolegiju Diplomatsko komuniciranje, dok se s praktičnom primjenom protokola susreo kao dužnosnik: „Postoje neki uzusi i norme kojih se treba pridržavati jer ako nema pravila igra cijeli proces nema smisla. Svakako podržavam ovakve edukacije jer je cjeloživotno učenje pohvalno, poželjno i nužno. Svaki oblik druženja koje je stručno utemeljeno može dovesti samo do napretka“, zaključio je župan.

Svi zainteresirani dužnosnici i službenici, o protokolu su mogli saznati više od Ermine Duraj, voditeljice kabineta župana Primorsko-goranske županije i autorice knjige „Odnosi s medijima u lokalnoj  regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj“. Objasnila je kako je Škola protokola krenula prije godinu i pol dana u sklopu prvog Savjetovanja Hrvatske zajednice županija održanog u Istarskoj županiji. Zbog velikog interesa dužnosnika i službenika, Škola protokola je prije Karlovačke županije održana i u Virovitičko-podravskoj, Vukovarsko.srijemskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. „Protokolarna pravila moramo prilagoditi situaciji u kojoj se nalazimo, ali s improvizacijama u protokolu trebamo biti jako oprezni. One su opravdane samo u situacijama kada imamo dobar argument za to“ istaknula je predavačica Duraj i dodala kako je svaka protokolarna situacija informacija o nama zbog čega službenici zaduženi za odnose s javnošću moraju biti zaduženi sa svim detaljima cijelog protokolarnog procesa.

Svoja iskustva i primjere iz prakse podijelio je Bernardo Pahor, voditelj Odsjeka za protokol i odnose s javnošću Karlovačke županije. Objasnio je kako unatoč dobrim pripremama na neke situacije službenici za protokol ne mogu utjecati pri čemu je iznimno bitno pokušati izvući najbolje iz svake situacije.