Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • "Slučajno smo pokupili mliječnu stazu i bio je neopisiv osjećaj"

"Slučajno smo pokupili mliječnu stazu i bio je neopisiv osjećaj"

Tijekom prošlogodišnjeg izdanja foto natječaja „Volim svoju županiju“ pristiglo je više od 600 fotografija. Za oko žirija posebno je zapela ona mladog fotografa Alana Špiljka. Jednoglasnom odlukom, njegova je fotografija mliječne staze nad Humom na Sutli postala pobjedničkom. Alan je ove godine počasni član stručnog žirija za izbor najbolje fotografije, a upitali smo ga kako je nastalo njegovo djelo.

Kao što to obično bude, najbolje se stvari u životu dogode slučajno. Slučajno je nastala i Alanova fotografija. Otkrio nam je da to nije bila prva mliječna staza koju je uspio uhvatiti svojim objektivom.

„Prva je bila kada sam s prijateljem išao u šetnju, svatko sa svojim fotoaparatom te smo „gađali zvijezde“. Slučajno smo pokupili mliječnu stazu koja nije ispala baš najbolje, no ipak, za prvi put bilo je neopisiv osjećaj.“

Nekoliko dana kasnije, Alan je ponovo krenuo u „lov na mliječnu stazu“, no ovog puta s bratom Patrikom, koji mu je poslužio kao model.

„Namjestio sam tripod, podesio postavke, fokus i kadar te počeo okidati par fotki. Predložio sam bratu da gleda u zvijezde dok ja držim okidač na fotoaparatu. Odmah kako se fotografija prikazala na zaslonu, znao sam da je to najposebnija fotka koju sam ulovio.“, naveo je Alan. S time se zasigurno složio i stručni žiri, ali i svi posjetitelji naše putujuće izložbe.

Kao što smo spomenuli, ove će se godine Alan pridružiti stručnom žiriju, a kako je okrio, glavni kriterij su mu jedinstvenost i originalnost fotografije. I sam je već počelo pregledavati pristigle radove, te kako kaže, očito je da neće biti lako odabrati najbolje, a veseli se svim fotografijama koje će tek pristići.

Novim se fotografijama radujemo i mi, a dostaviti ih možete sve do 20. travnja putem naše Facebook aplikacije.