Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora "PISMO-Novska"
  • Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora "PISMO-Novska"

Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora "PISMO-Novska"

Cilj projekta je razvoj nove poduzetničke infrastrukture na području grada Novske, odnosno SMŽ. Osnivanje poduzetničkog inkubatora imat će za cilj olakšati poduzetnicima poslovanje i otvaranje radnih mjesta. Također će potaknuti osnivanje novih poduzeća/start-upova i njihovo uspješno poslovanje i doprinos jačanju poduzetništva u ovom području. Inkubator će biti fokusiran na sektore metalne industrije i industrije razvoja video igara. Metalna industrija ima dugogodišnju tradiciju na području Sisačko-moslavačke županije te je kao takva jedan od prioritetnih gospodarskih sektora u županiji s velikim neiskorištenim potencijalom. Dodatno, planira se i jači razvoj jedne nove industrijske grane koja posljednjih godina bilježi veliku ekspanziju. Ciljane skupine projekta su postojeći mali i srednji poduzetnici, lokalno (nezaposleno) stanovništvo te lokalna samouprava. Ukupan proračun projekta je 24.973.058,02 kn, od čega Europska unija sufinancira 19.945.333,33 (98,2466839 %).

Nezaposlene osobe s područja županije, kao i osobe iz neke druge društvene skupine koje imaju poduzetničku ideju će kroz inkubator "PISMO Novska" dobiti priliku tu ideju i konkretizirati u obliku tvrtke/start-upa. To će biti omogućeno kroz korištenje infrastrukture po povoljnim cijenama. Razvoj postojećih tvrtki i osnivanje novih dovodi do smanjenja broja nezaposlenih i poboljšanje cjelokupne gospodarske situacije što će imati pozitivne posljedice na cjelokupni razvoj grada Novske te konačno Sisačko-moslavačke županije.

Projekt „Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora "PISMO-Novska" će rezultirati uređenom i opremljenom poduzetničkom infrastrukturom koja će nuditi 8 različitih usluga iz područja metalne industrije i gaming industrije. U sklopu inkubatora bit će 26 funkcionalnih jedinica koje će služiti za pružanje 8 usluga: a) Najam ureda uz subvencionirani najam prostora; b) Najam strojeva – mikroljev, CNC stroj, 3D printer; C) Najam glazbenog studija - pristup kompletnoj opremi glazbenog studija; d)Najam konferencijske dvorane za konferencije, sastanke i edukacije; e) Najam multimedijskog prostora – usluga korištenja opreme visoke VR (virtual reality) tehnologije poput 3D naočala, kacige i ostalo; f) Savjetodavne usluge i mentorstvo namijenjeno mladim poduzetnicima; g) Organizacija edukacija vezane uz razvoj video igara i metaloprerađivačku industriju h) Predstavljanje stanara na portalu www.pismo.hr i društvenim mrežama. Kao pružatelj edukacija, SI-MO-RA će organizirati popratne aktivnosti koje se odnose na edukacije, koje će biti intenzivne tijekom implementacije projekta, ali i nakon te će usluga edukacija biti sastavni dio poslovanja inkubatora. Organizirat će se specijalizirane edukacije u pogledu korištenja opreme, razvoja softvera u sektoru gaming industrije, obrade metala i sl. te kontinuirane edukacije koje će obuhvaćati poduzetnička pitanja kao što je pokretanje novih poduzeća, zakonski propisi, financijsko upravljanje, komunikacijske vještine, prodajne vještine, izrada poslovnih planova, edukacija o crowdfundingu.