Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Suradnjom do boljeg upravljanja rizicima na županijskoj razini

Suradnjom do boljeg upravljanja rizicima na županijskoj razini

Članovi Radne skupine za financije i proračun i županijski pročelnici za financije sastali su se u petak, 19. lipnja, u prostoru Hrvatske zajednice županija s Davorom Kozinom i Liviom Gutvaldom iz Ministarstva financija kako bi otvorili pitanje poboljšanja upravljanja rizicima na razini županija i razgovarali o definiranju rizika u različitim područjima županijskih nadležnosti.

Davor Kozina istaknuo je da je rizik neizvjesnost koja se može dogoditi, ali ne mora, dakle može se spriječiti. Zbog toga je važno odrediti i uskladiti mjere koje se u vezi potencijalnih opasnosti mogu poduzeti u županijama. Predstavnici Ministarstva financija predložili su izradu kataloga rizika koji bi obuhvaćao stotinjak najznačanijih rizika iz područja u nadležnosti županija koji bi omogućio županijskim pročelnicima da na sličan način utvrde najznačajnije rizike na razini svog upravnog odjela.

Pojedine županije već nekoliko godina izrađuju svoje kataloge rizika, no svi su se složili da nailaze na problem evaluacije i praćenja tih rizika o čemu su razgovarali s predstavnicima Ministarstva financija.

Dogovoreno je da će do jeseni svaka županija poslati pregled rizika ključnih područja unutar financija. Osim unutarnjih rizika, odredit će se i vanjski rizici.

Dogovoreno je da će se za osobe koje se bave upravljanjem rizicima u županijama organizirati dodatna edukacija, a na samom kraju radnog sastanka prisutni su se složili da voditelj nove Radne skupine za upravljanje rizicima bude Krešimir Parat iz Primorsko-goranske županije.

Ovaj radni sastanak rezultat je radionice Financijsko upravljanje i kontrole za lokalnu razinu koju je Hrvatska zajednica županija organizirala u suradnji s Državnom školom za javnu upravu krajem svibnja.