Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • U Bruxellesu održana rasprava o budućnosti održive, inkluzivne i inovativne Europe

U Bruxellesu održana rasprava o budućnosti održive, inkluzivne i inovativne Europe

U organizaciji Odbora regija, a u suradnji s Vijećem europskih općina i regija (CEMR), predstavnici gradova i regija EU okupili su se jučer u Bruxellesu kako bi raspravljali o glavnim izazovima s kojima se suočavaju u kontekstu tekućeg političkog razmišljanja o budućnost Europe.

Ovaj događaj prethodio je prenarnoj sjednici Odbora regija, a uvodno se se svima okupljenima obratio predsjednik Odbora regija Karl-Heinz Lambertz: "Na Odbor usmjeren je jačanju suradnje sa svim europskim udruženjima kako bi se čuo glas sake lokalne i regionalne vlasti unutar Europske unije. Stoga zajedno moramo oblikovati europsku budućnost ponovnim potvrđivanjem naših zajedničkih vrijednosti unutar Europske unije, jačanjem demokratskih temelja i poboljšanjem kvalitete i učinkovitosti politika Unije".

Predsjednik CEMR-a Stefano Bonaccini istaknuo je kako "za CEMR nema alternative modelu upravljanja i partnerstva koji osigurava da svi lokalni i regionalni dionici vlasti i njihova reprezentativna organizacija imaju ključnu ulogu u razvoju, provedbi, praćenju i vrednovanju politika i zakonodavstva. Iznimno sam sretan zbog činjenice da je jučer usvojena rezolucija Europskog parlamenta kojom se CEMR uključuje u oblikovanje politike Europske unije putem strukturiranog dijaloga jer to predstavlja značajan korak u ulozi nacionalnih udruženja u institucionalnom okviru Unije“, rekao je Bonaccini.

Na kraju jučerašnje rasprave, Europski odbor regija (CoR) i udruge lokalnih i regionalnih vlada iz cijele Europske unije zaključno su se obvezali da će surađivati kako bi se ostvarili ciljevi održive, inkluzivne i inovativne Europe.