Novosti / Hrvatska zajednica županija

Prihvaćena Deklaracija o važnosti političkog uvažavanja i suradnji župana

Na 44. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, koja će se u četvrtak, 15. rujna održati u Šibeniku, dnevnim redom predviđeno je prihvaćanje Deklaracije o važnosti političkog uvažavanja i suradnji župana unutar Zajednice. Riječ je o dokumentu koji po prvi puta naglašava nužnost suradnje i dijaloga na regionalnoj razini koji mora biti vođen isključivo dobrobiti građana, a ne političkom orijentacijom članova izvršne vlasti.

Sukladno tome, u Deklaraciji je naglašeno kako je za normalno funkcioniranje regionalne vlasti te društveni i gospodarski razvitak nužna tolerancija i suradnja svih aktera, neovisno o političkom opredjeljenju. U njoj je, uz spomenute stavke, posebna važnost stavljena na pluralizma mišljenja, osuđivanje svake vrste diskriminacije i nepoštivanja ljudskih prava te promicanje kulturnih i obrazovnih programa koji će doprinositi širenju načela uvažavanja, tolerancije i suradnje među svim građanima Republike Hrvatske.

Izrada Deklaracije potaknuta je činjenicom kako Republika Hrvatska, kao potpisnica Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a, članica Europske unije i Vijeća Europe, ali i kao svaka demokratska država mora stvoriti ozračje mira i tolerancije. S obzirom na to da među jedinicama regionalnih samouprava zbog povijesnih i društvenih razloga postoje razlike bilo je nužno da se donese ovakav dokument koji će štititi interese svih građana, neovisno o njihovom podrijetlu, vjeroispovijesti, obrazovanju, socijalnom statusu.