Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • U Križevcima otvoren 20. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije
  • U Križevcima otvoren 20. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije
  • U Križevcima otvoren 20. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije
  • U Križevcima otvoren 20. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije

U Križevcima otvoren 20. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije

S glavnom temom „Strukovno obrazovanje i cjeloživotno učenje“, u petak 10. studenoga u Križevcima je svečano otvorena najveća županijska manifestacija posvećena promociji obrtništva i gospodarstva – jubilarni 20. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije.

Sajam se održava u sportskoj dvorani Osnovne škole „Ljudevit Modec“ u Križevcima od 10. do 12. studenoga, a ove godine svoje proizvode i usluge predstavlja 216 izlagača iz Hrvatske i inozemstva na 1.700 m2 unutarnjeg i 2.500 m2vanjskog prostora.

Dobrodošlicu gostima i izlagačima poželio je župan Darko Koren, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Sajma, uputivši zahvale svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji, a posebno domaćinu Gradu Križevcima, Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije, partneru manifestacije Šibensko-kninskoj županiji te pokrovitelju Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Osvrnuvši se na stanje gospodarstva u prošloj godini u Koprivničko-križevačkoj županiji, župan je kazao: „Uz 1779 trgovačkih društava, u županijskom je gospodarstvu aktivno i 1220 obrta, koji zajedno zapošljavaju 19.687  ljudi te su zajedno  na  tržištu realizirali 11,46 milijardi kuna, s neto dobiti od 546,7 milijuna kuna, što je značajan rezultat za jednu manju županiju kao što je Koprivničko-križevačka. Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci upravo je prošli mjesec zabilježio najmanji broj nezaposlenih u posljednjih 26 godina, a u razdoblju koje slijedi možemo očekivati jačanje konkurentnosti u područjima farmaceutike, proizvodnje hrane i energije iz obnovljivih izvora.“

Kao veliki doprinos konkurentnosti županijskog gospodarstva, župan je spomenuo projekte rekonstrukcije željezničke infrastrukture i brzu cestu prema Zagrebu, dodavši kako je važno nastaviti s pripremom strateških prometnih projekata – nastavkom gradnje brze ceste prema Koprivnici i Podravske magistrale. Posjetiteljima je poručio „kako ih na Sajmu očekuju brojne inovacije, ali tradicionalni proizvodi i obrti, a upravo ovakve manifestacije, kroz nove poslovne kontakte, stvaraju pozitivnu poduzetničku klimu, nužnu za uspješan razvoj i oporavak gospodarstva“.

Zahvalu na pozivu za sudjelovanje na Sajmu kao županija partner uputio je župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk sajma istaknuvši: „S Koprivničko-križevačkom županijom veže nas dugogodišnja suradnja i prijateljstvo, a ovdje se na Sajmu predstavilo naših 15-tak izlagača prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda i suvenira, kao i ceh ugostitelja naše Obrtničke komore te Turistička zajednica, i vjerujemo kako ćemo na kvalitetan način prezentirati bogatstvo šibensko-kninskog kraja.

Sajam je službeno otvorenim proglasio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, najavivši veliku reformu koja objedinjuje nekoliko zakona, poput Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o trgovačkoj praksi.