Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • U Zadru svečano predstavljeni dijelovi perivoja Vladimira Nazora uređenih u sklopu EU projekta “Zeleni otoci”

U Zadru svečano predstavljeni dijelovi perivoja Vladimira Nazora uređenih u sklopu EU projekta “Zeleni otoci”

U perivoju Vladimira Nazora u Zadru u četvrtak, 9. travnja 2015. predstavljeni su dijelovi parka uređeni i obnovljeni u sklopu projekta „Zeleni otoci”, financiranog u II. komponenti IPA programa; Prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina.
Projektni partneri s hrvatske strane provedbe projekta su Zadarska županija i Grad Zadar a nositelj projekta Zeleni otoci je NATURA JADERA – Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije. Zadarska županija ujedno i upravlja projektom.

Na svečanosti su predstavljeni građevinski i hortikulturni zahvati koji su u perivoju provedeni tijekom provedbe projekta, a kratak prigodni program pripremili su članovi Atletskog kluba Alojzije Stepinac.
Prisutnima su se obratili predstavnici projektnih partnera ravnatelj Javne ustanove Natura Jadera Mirko Đinđić, načelnik Općine Bosanska Krupa, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra Zvonimir Vrančić te župan Zadarske županije Stipe Zrilić, a voditelj projekta Lovro Jurišić, pomoćnik pročelnika u Upravnom odjelu za razvoj i europske procese Zadarske županije sve nazočne upoznao sa najvažnijim podacima o projektu.

Osnovni cilj projekta je očuvati, revitalizirati i promicati odabrane urbane zelene površine i učvrstiti prekogranični dijalog. Projekt Zeleni otoci započeo je s provedbom 20. svibnja 2013. godine i nalazi se u posljednjoj fazi provedbe. Projekt završava 19. svibnja 2015. godine. Izvedeni su:
–    građevinski radovi u perivoju Vladimira Nazora u vrijednosti 615.100,00 HRK, čime su obnovljeni dijelovi parka (sanacija pješačkih staza, vatrogasni hidrant, bazenska pumpa za cirkulaciju vode u ribnjaku, dječjeg igrališta te vanjsko vježbalište za odrasle).
–    hortikulturni radovi u perivoju Vladimira Nazora u iznosu od 528.089,20 HRK koji obuhvaćaju ugradnju automatskog sustava navodnjavanja, pejzažno oblikovanje, strojno vađenje panjeva, sanaciju stabala (sanitarna sječa, sidrenje), liječenje stabala (injektiranje), sadnju novih stabala, obnovu živice lovora i živice veprine.
–    izrađen je zajednički plan upravljanja odabranim urbanim zelenim površinama.
–    nabavljen je GIS sustav za zelene površine kojim se omogućuje sustavno praćenje i primjenu Zajedničkog plana upravljanja zelenim površinama. Održane su 2 edukativne radionice (“Zadarska županija – Unsko-sanski kanton – jedan ekološki integriran prostor – važnost uvođenja zajedničkog upravljanja okolišem„ i „Zelene površine kao važan resurs za razvoj turizma”).
–    izrađen je katalog herbarija s 35 biljnih vrsta koji će se koristiti u održavanju nastave u prirodi za učenike osnovnih škola. Izrađen je program nastave u prirodi za učenike osnovnih škola.
–    postavljeno je 10 informativnih ploča (u Perivoju kraljice Jelene i Perivoju Vladimira Nazora).
Projektom su predviđeni radovi kojima će se revitalizirati gradski parkovi i zelene površine putem hortikulturalno-građevinskih radova u perivoju Vladimira Nazora u Zadru, te parkovima Male Ade u Općini Bosanska Krupa i Gradskom parku u Općini Bihać, uspostava zajedničkog sistema upravljanja odabranim zelenim površinama (uključujući, uz već navedene, i perivoj kraljice Jelene Madijevke u Zadru) u GIS aplikaciji, organiziranje obrazovnog programa nastave u prirodi te razni oblici promocije i jačanja svijesti o zaštiti okoliša.