Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Varaždinskoj županiji odobreno gotovo 2 milijuna bespovratnih kuna

Varaždinskoj županiji odobreno gotovo 2 milijuna bespovratnih kuna

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar uručili su 55 ugovora vrijednih više od 71 milijuna kuna lokalnim inicijativama za poticanje zapošljavanja.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin potpisao je i preuzeo ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt LokalnE inicijative za PoticanjE ZapošljavanjA u  VaraZdinskoj županiji - LEPEZA VŽ vrijedan gotovo 2 milijuna kuna. Vodeći partner na ovom projektu je Varaždinska županija, a partneri su HZZ Varaždin, AZRA, Razvojna agencija Sjever - DAN i Udruga Njezina druga šansa. Trajanje ovog projekta je 30 mjeseci.  

- Projektima poput ovoga maksimalno aktiviramo domaću radnu snagu, posebno dugotrajno nezaposlene osobe kojima je potrebno pristupiti individualizirano – rekao je prilikom obraćanja ministar Pavić.

- Bitno je da intervencijama na tržištu rada motiviramo nezaposlene osobe, da potičemo zapošljavanje uključivanjem javnog, privatnog i civilnog sektora kako bi zajednički raspravljali o problemima lokalne zajednice te pronašli najbolji način za njezino unaprjeđenje – naglasio je zamjenik župana Vugrin.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje tijelo je u koje se dobrovoljno mogu uključiti institucije i organizacije s ciljem prepoznavanja problema, dinamike i svih drugih pitanja koja se tiču politike zapošljavanja. U posljednjih su dvadesetak godina diljem Europe osnivana partnerstva dionika na tržištu rada te se potreba za takvim partnerstvima javila i u Hrvatskoj. U lokalnim partnerstvima obično se okupljaju regionalni dionici kao što su gradovi, općine, socijalni partneri, županijski ogranci državnih ustanova, poduzeća i obrazovne ustanove. LPZ je bio uključen u provedbu projekata financiranih iz fondova EU, među kojima je i LEPEZA, radilo se na poticanju samozapošljavanja, davanju preporuka za obrazovne upisne politike i profesionalno usmjeravanje, te promoviranje cjeloživotnog obrazovanja.

Dodajmo kako je u početku Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Varaždinske županije brojilo 17 članova, dok danas ono broji 23 člana.