Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Walk the Global Walk predstavljen srednjoškolskim ravnateljima

Walk the Global Walk predstavljen srednjoškolskim ravnateljima

Novi EU projekt Istarske županije Wak the Global Walk predstavljen je ravnateljima istarskih srednjih škola. Predstavljanje se održalo u Centru za EU i međunarodnu suradnju u Puli, a uoči svečanog otvorenja Festivala znanosti u Centru za tehničku kulturu Pula. Na predstavljanju su ispred Istarske županije bile nazočne v.d. pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Ivana Dragišić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan, više stručne suradnice zadužene za provedbu projekta Anamaria Škopac Pamić i Antonia Dušman, te predstavnici 14 srednjih škola iz Istarske županije.

Bila je to prigoda za predstavljanje aktivnosti, ciljeva i prioriteta projekta, koji se bavi promoviranjem Ciljeva održivog razvoja koje su članice Ujedinjenih naroda usvojile 2015. godine, s ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanja pitanja klimatskih promjena do 2030. godine. Projekt će u svom fokusu tijekom 3 školske godine imati sljedeće ciljeve održivog razvoja: Održivi gradovi i zajednice, Zaštita klime i Mir, pravda i snažne institucije.

Projektom Walk the Global Walk želi se doprinijeti razvoju kritičke svijesti mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima, s kojima se suočava svijet te potaknuti i nadahnuti mlade da šire tu svijet među svojim vršnjacima.

Proračun projekta iznosi 3.180.083,93 eura, od čega je oko 185.000,00 € za Istarsku županiju. Predlagatelj je Regija Toscana, a provodi ga u suradnji sa 19 partnera iz 11 zemalja.

Projekt je s provedbom započeo sredinom prosinca 2017. godine, a obuhvatit će aktivnosti kroz tri školske godine, završavajući u lipnju/srpnju 2021.

Brojne su aktivnosti za srednjoškolce predviđene ovim projektom. Edukativnim radionicama razviti će se edukativni materijali koji će biti dostupni za korištenje nastavnicima, edukatorima, trenerima i mladim liderima za poticanje znanja, vještina i stavova u skladu s Ciljevima održivog razvoja (COR) i pristupom ljudskih prava.

Uz podršku organizacija civilnog društva, provest će se trening o specifičnim temama COR-a i metodološkom pristupu globalnog građanstva, gdje će se nastavnici pripremiti za samostalno provođenje radionica za učenike.

Projektom se, također, predviđaju radionice za mlade lidere u sklopu kojih će se  detaljnije obrađivati teme vezane za Ciljeve održivog razvoja.

S ciljem podizanja svijesti o našim pojedinačnim ulogama i obavezama prema održivom razvoju, u sklopu projekta organizira se EU tjedan COR-a tijekom kojeg se želi proslavili i mobilizirali svijest o osobnim ulogama i obvezama naspram COR-a, te kako bi se europskoj javnosti naglasili lokalni, nacionalni i međunarodni problemi održivog razvoja. Svojevrsna središnja aktivnost projekta je organizacija Globalne šetnje u svakoj od lokalnih zajednica projektnih partnera čime se želi podići svijest o bitnim razvojnim pitanjima ključnim za održiv razvoj društva i Zemlje. Učenici će hodajući nekoliko kilometara centrom gradova i pogovarajući o temi održivog razvoja koja se obrađuje pojedine školske godine, svojoj lokalnoj i regionalnoj zajednici približiti ovu specifičnu temu i potaknuti raspravu i rješavanje gorućih vezanih problema.

Osim toga, 5 učenika iz svake partnerske regije imat će prilike sudjelovati  u međunarodnih ljetnoj školi koja će se održati jednom godišnje.

Dodajmo kako je Walk the (Global) Walk svojevrsni nastavak uspješnog EU projekta Do the Right(s) Thing! u kojem je sudjelovalo 6 partnera iz Italije, Francuske i Hrvatske, među njima i Istarske županije. U aktivnostima je sudjelovalo više od 700 učenika i 46 profesora iz 17 istarskih srednjih škola, čime je potvrđen interes srednjoškolaca za teme ljudskih prava i globalnog građanstva.