Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Završna radionica o strateškoj procjeni utjecaja strategije
  • Završna radionica o strateškoj procjeni utjecaja strategije

Završna radionica o strateškoj procjeni utjecaja strategije

Zadnja ovogodišnja radionica „Strateška procjena utjecaja strategije, plana i programa na okoliš“ održana je u srijedu 8. studenog 2018. u prostoru Hrvatske zajednice županije. Time je nastavljena dobra suradnja Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatske zajednice županija i Hrvatske udruge stručnjaka zaštite prirode i okoliša. Ova jednodnevna radionica pripremljena je s ciljem razmjene primjera dobre prakse i rasprave vezane uz provedbu strateške procjene utjecaja strategije, plana i programa na okoliš.  

Ovoga puta okupili su se predstavnici južnih županija, a sve ih je uvodno pozdravio Matej Majdenić, voditelj Službe za stratešku procjenu utjecaja strategije, plana i programa na okoliš pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Nakon uvodnih izlaganja, predstavnici ministarstva prošli su kroz zakonodavni okvir i iskustva Ministarstva u provedbi postupaka strateške procjene, dok je iskustva županija u ovom postupku predstavila Sanja Slavica Matešić, pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije te voditeljica Radne skupine za komunalne djelatnosti, zaštitu okoliša i prostorno planiranje.  

Nadalje, kroz cijeli postupak nabave strateške studije, okupljene je proveo Domagoj Vranješ iz Hrvatske udruge stručnjaka zaštite prirode i okoliša, dok je drugi dio predavanja bio zamišljen kao radionica u kojoj su sudionici kroz praktične primjere i grupni rad produbili svoja znanja te detaljnije raspravili probleme s kojima se susreću.