Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Župan Božo Galić nazočio drugom „Susretu Luke Constantze i Luke Vukovar“

Župan Božo Galić nazočio drugom „Susretu Luke Constantze i Luke Vukovar“

U Vukovaru su se sastali predstavnici Luke Vukovar i Luke Constantze, a susretu je nazočio i vukovarsko-srijemski župan, Božo Galić. Suradnja ovih dvaju luka započela je 2015. godine potpsivanjem  Memoranduma o suradnji između Luke Vukovar i Luke Constantze (Rumunjska), čime je okrunjena višegodišnja suradnja između navedenih luka.

Susreti poput ovog prilika su za razmjenu informacija gospodarstvenika i predstavnika 70 kompanija i 6 zemalja (Austrije, BIH, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Srbije i Nizozemske) te  prezentaciju svega što je ostvareno, ali i produbljivanje suradnje te uspostavu novih kontakata.

Pozdravljajući nazočne župan Galić je istaknuo: „Dunav je naš potencijal koji je, sasvim sigurno, nedovoljno iskorišten u odnosu na zemlje članice Europske unije kod kojih je promet na unutarnjim plovnim putovima jedan od nositelja razvoja kako prometa tako i gospodarstva. Europska unija je prepoznala projekt rijeke Save, uključivanje unutarnjih plovnih putova s rijekom Dunavom i Lukom Vukovar u Europske prometne koridore.“

Istaknimo kako Luka Constantza ima godišnji prekrcaj veći od 57 milijuna tona i na taj je način za Luku Vukovar najveći i najznačajniji partner budući da većina robe koja se prekrcava u Luci Vukovar završava u Constantzi. Osim toga, vukovarska luka ima svu potrebnu tehnologiju i dizalice, tako da trenutni godišnji kapacitet iznosi oko 1,5 milijuna tona, a najviše se pretovaruje mineralno gnojivo, staro željezo te specijalni tereti.