VI. Forum / O Forumu

Od 11. do 14. listopada u poljskom gradu Torunu će se u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Saveza Vojvodstava Republike Poljske održati VI. Forum regija Poljske i Hrvatske. Ovogodišnji Forum na kojem će sudjelovati brojni poljski maršaleki i predstavnici hrvatskih županija održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore.

Okupljeni  će razgovarati o globalnim promjenama u Europi i samoupravi u 21. stoljeću, budućnosti kohezijske politike nakon 2020. godine, kao i alatima za samouprave u okviru regionalnog razvoja. Nadalje, biti će i riječi o turističkom razvoju regija s posebnim naglaskom na poslovni turizam i ulogu turističke samouprave u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Treća tematska cjelina odnosi se na razvoj gospodarstva kroz prekograničnu suradnju, razvoj infrastrukture, javno-privatno partnerstvo, itd.

Cilj skupa je nastavak dosadašnje uspješne suradnje poljskih vojvodstava i hrvatskih županija koja traje od 2011. godine. Razmjena iskustava iz privlačenja sredstava iz EU fondova korak je do osiguranja ravnomjernijeg regionalnog razvoja. Naime, Poljska je povukla najviše novaca iz EU fondova pametnim strateškim planiranjem te može biti odličan uzor Hrvatskoj. Ključ poljskog uspjeha leži u činjenici da je Poljska prenijela ovlasti na vojvodstva, odnosno županije te putem njih povlači 70 posto novčanih sredstava iz europskih fondova. U proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. Poljska će vojvodstva upravljati s čak 28 milijardi eura.

Ovo je prilika da hrvatske županije uspostave suradnju s pojedinim poljskim regijama. Takva suradnja poljskih maršaleka i hrvatskih župana rezultirala je i brojnim pojedinačnim sporazumima o suradnji između kojih su posebno uspješni primjeri Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske, Virovitičko-podravske i Karlovačke županije.