Novosti / Dobre EU priče

  • Projektom "Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije" 70 žena brine o 350 korisnika kojima je pomoć prijeko potrebna

Projektom "Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije" 70 žena brine o 350 korisnika kojima je pomoć prijeko potrebna

Bjelovarsko-bilogorska županija uspješno provodi europske projekte vrijedne pola milijarde kuna, a jedan u nizu je i projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“ čija vrijednost iznosi 10,3 milijuna kuna. Riječ je o projektu koji je započeo prošle godine, a putem njega do radnog mjesta na dvije godine došlo je 70 nezaposlenih žena koje brinu o 350 korisnika na području Bjelovarsko-bilogorske županije, mahom starih i nemoćnih  osoba te osoba s invaliditetom.

Sustavna je to briga Bjelovarsko-bilogorske županije o starim i nemoćnim osobama na području županije već dugi niz godina jer svojevremeno je Bjelovarsko-bilogorska županija sama financirala projekt „Pomoć u kući starim i nemoćnim“, a otvaranjem mogućnosti korištenja europskih sredstava provodio se i projekt „Pletenica života“, a danas projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“.

Jedna od onih kojima je pomoć potrebna je i sedamdesetosmogodišnja Ana Mlinar iz Stare Rače o kojoj brine zaposlenica na projektu Mira Pavlović. Njih je posjetio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima.

„Stara sam, bolesna sam i ova pomoć mi dobro dođe. Ja gospođi Miri uvijek pripremim čiste krpe, kažem što sve treba očistiti, ali ona mi pomogne i sve ostalo što ja ne mogu i ja sam potpuno zadovoljna. Osim toga, mi puno i razgovaramo i to mi puno znači“, kazala je gospođa Ana.

„Nezaposlena sam bila 8 godina. Zadovoljna sam, ovo mi puno znači jer ipak sam zaposlena 2 godine što mi daje sigurnost. Imam 5 korisnika koje obilazim, svaki dan idem kod jednoga. Napravim sve što im je potrebno u kući, a tu je i odlazak kod liječnika, u ljekarnu, po namirnice, obavljam sve što im treba“, pojasnila je zaposlenica Mira Pavlović.

Također, projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“ nudi i mogućnost stručnog usavršavanja za njegovatelje, pomoćne kuhare, pomoćne konobare i edukacije za samostalnog knjigovođu. Projekt se provodi u okviru europskog programa „Zaželi“, ima najviše partnera u Hrvatskoj, odobren je za njega maksimalni iznos sredstava od 10 milijuna kuna, a sama županija podupire ga s 300 tisuća kuna. Programom je predviđena i nabava niza tehničke opreme kao i sredstava za rad, a sukladno s tim bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je i ugovor o nabavci sredstava za čišćenje i higijenskih potrepština vrijedan gotovo 700 tisuća kuna.

„Jedno od obilježja naše županije je da imamo veliki broj osoba iznad 65 godina. Stanovništvo je to koje živi u urbanom i ruralnom dijelu. Moram reći da je naša Županija među prvima dobila ovaj projekt u kojem radi 70 žena koje brinu o 350 korisnika. Ono što smo htjeli je jednostavno, da s jedne strane pomognemo ženama da se zaposle, da se mogu stručno usavršavati za niz zvanja i zanimanja, ali i ono što je najvažnije, da na taj način pružaju pomoć i skrb našoj populaciji starije dobi. Mislim da je ovo najbolji način. Naime, kada govorimo o tome na koji način pomoći našim sugrađanima, sigurno je bolje da žive tamo gdje su živjeli cijeli život. Da u trenutku kada ostanu sami,a nažalost to je sve češće, dobiju potporu na način da se jednom ili dvaput tjedno dođe k njima i da im se pomogne oko najvažnijih stvari. Ali, ono što je možda i najvažnije je da osjete socijalnu povezanost s društvom.“, istaknuo je župan Damir Bajs.

Inače, partneri na projektu su: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centri za socijalnu skrb Bjelovar, Daruvar i Čazma, Pomoć u kući starijim osobama Općine Veliko Trojstvo, Centar za pomoć i njegu Općine Veliki Grđevac, Grad Grubišno Polje, Općine Velika Pisanica, Berek i Ivanska te Dom za starije osobe Bjelovar koji pokriva područja Nove Rače, Velike Trnovitice i Dežanovca.