Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • 113. plenarno zasjedanje Odbora regija Europske unije

113. plenarno zasjedanje Odbora regija Europske unije

U europskoj prijestolnici Bruxellesu održat će se 113. plenarno zasjedanje Odbora regija Europske unije. Zasjedanje je zakazano za srijedu, 8. srpnja, i četvrtak, 9. srpnja.

Neke od tema o kojima će se raspravljati na 113. sjednici Odbora regija su stvaranje unije tržišta kapitala, Rezolucija za održivi pristup Europske unije migracijama i Rezolucija o održivoj prehrani, nova europska politika susjedstva. Drugog dana zasjedanja svečano će biti dodijeljene oznake Europske poduzetničke regije, a bit će izabrani članovi Predsjedništva Odbora te imenovani novi članovi i zamjenici.

Odbor regija osnovan je 1994. godine kao savjetodavno tijelo Europske unije s dva glavna cilja: konzultiranje lokalnih i regionalnih vlasti u okviru zakonodavnog procesa EU (čak 70 posto europskih zakona izravno se primjenjuje na podnacionalnoj razini) te smanjenje procjepa između građana i institucija EU. Odbor ima 350 predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz zemalja članica EU. Voditelj hrvatske delegacije u Odboru regija je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.