Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Ažurirane Smjernice za proaktivnu objavu podataka

Ažurirane Smjernice za proaktivnu objavu podataka

U prosincu su, na konferenciji Proaktivna objava informacija lokalnih i regionalnih vlasti – prilike i izazovi u organizaciji GONG-a, Udruge gradova i Hrvatske zajednice županija, predstavljene Smjernice za proaktivnu objavu podataka za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje je izradio GONG u suradnji s Povjerenicom za informiranje, te uz podršku Udruge gradova i Hrvatske zajednice županija.

Novoizrađene Smjernice nude objedinjene upute o ispunjavanju ključnih obveza uspostavljenih Zakonom o pravu na pristup informacijama, te savjete o uređenju strukture i sadržaja službenih internetskih stranica. O sadržaju Smjernica i svojim iskustvima iz prve ruke raspravljali su predstavnici županija i gradova zaduženi za informiranje.

Podsjetimo, tom su prilikom na okruglom stolu na temu Online informacije za građane i privatni sektor o iskustvima i dobroj praksi u lokalnim i regionalnim jedinicama govorili i predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk te krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

„Svi smo u nekom segmentu uključeni u veću transparentnost dokumenata koje smo obvezni staviti pred javnost. Želio bih istaknuti da je pet županija dobilo priznanje za transparentnost prema istraživanju Instituta za javne financije. To su Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Brodsko-posavska, Zadarska i Šibensko-kninska županija. Treba napomenuti kako nailazimo i na velika ograničenja u proaktivnoj objavi otvorenih podataka jer to iziskuje i novu radnu snagu.“, rekao je Pauk i istaknuo kako Hrvatska zajednica županija osvješćuje svoje članice kako ispravno raditi s podacima, a pohvalio je i suradnju s Povjerenicom i GONG-om.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar objasnio je kako se informacije ne objavljuju isključivo zbog toga jer tako određuje zakon, već zbog transparentnosti rada i građana. „Svaka donesena odluka u Krapinsko-zagorskoj županiji odmah se objavljuje na internetskoj stranici u dijelu upravnog odjela na koji se odnosi. Zanimljivo je i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje smo proveli s udrugama. Mnogo je prostora za napredak, no kao netko tko je prošao sve faze odrastanja i razvoja lokalne samouprave, mogu zaključiti da smo napredovali.“, rekao je Kolar i dodao kako bi bilo jednostavnije kad bi sve jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koristile jednak model objavljivanja informacija.