Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Bore kao nepresušna inspiracija
  • Bore kao nepresušna inspiracija

Bore kao nepresušna inspiracija

Uhvatiti fotografiju koja će zapeti za oko žirija u moru pristiglih fotografija za rukom je pošlo Matiji Meiću iz Šibensko-kninske županije. Matija je jedan od autora koji su sudjelovali u natječaju „Volim svoju županiju“ i koji nam su nam otkrili kako je nastala njihova fotka, uz pokoji savjet za sve one koji se fotografijom tek namjeravaju baviti.

Kažu da one male crtice oko očiju i usana, popularno zvane borama, mogu ispričati priču o cijelom ljudskom životu. Osim što mnogo govore, u ovoj su priči poslužile i kao inspiracija za fotografiju koja u putujućoj izložbi „Volim svoju županiju“ predstavlja Šibensko-kninsku županiju. Riječ je o fotografiji Matije Meića, koji je uslikao svoga oca prilikom berbe maslina. Kako je sam Matija rekao, bore na očevom licu zbog mršetnja dale su mu inspiraciju te je jednostavno svojim objektivom uhvatio trenutak. „Maslina je simbol mog kraja, a moj otac je izgledom tipični Dalmatinac“, našalio se Matija.

Matija dolazi iz malog mjesta Pirovca. U fotografskoj je priči poprilično nov, obzirom da se kod njega ljubav prema fotografiji pojavila tek prije nekih 6 mjeseci kao posljedica ljubavi prema prirodi. „Prenijeti osjećaj na fotografiju veliki je izazov i to je ono što me tjera da učim. Ovo mi je prvi natječaj. Općenito, volim fotografirati kad osjetim trenutak i većinom je fotografija najljepša prije no se pojave misli i um počne mudrovati.“, rekao je Matija.

Obzirom da i sam još uči o fotografiji, kaže kako mi je teško dati savjet, no smatra kako je fotografija hvatanje trenutaka stoga je njegova poruka jasna – „razvijaj osjećaj, a ne mišljenje“.