Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • EGSO nagrada za razvoj civilnoga društva 2018.

EGSO nagrada za razvoj civilnoga društva 2018.

U kontekstu Europske godine kulturne baštine 2018., Europski gospodarski i socijalni odbor najavio je natječaj za nagradu za razvoj civilnoga društva za 2018. godinu na temu: Identiteti, europske vrijednosti i kulturna baština u Europi. 

Cilj nagrade za razvoj civilnoga društva Europskog gospodarskog i socijalnog odbora je nagraditi i ohrabriti konkretne inicijative i postignuća organizacija civilnoga društva i pojedinaca koji su ostvarili značajan doprinos u promicanju europskog identiteta i integracije. Opći cilj nagrade je podizanje svijesti o značajnom doprinosu koje organizacije civilnoga društva i pojedinci mogu napraviti u stvaranju europskog identiteta i građanstva, promovirajući zajedničke vrijednosti koje jačaju i pridonose europskoj integraciji.

U duhu doprinosa Europske komisije sastanku na vrhu u Göteborgu u studenome 2017. "Obrazovanjem i kulturom jačati europski identitet", EGSO nastoji podići svijest o brojnosti i bogatstvu europskih identiteta ujedinjenih u raznolikosti, potaknuti vidljivost i razumijevanje utjecaja umjetnosti i kulture radi promicanja uključivih i kohezivnih društava te potaknuti održivost europskog projekta u budućnosti.

Poseban cilj Nagrade za razvoj civilnoga društva za 2018. je nagraditi inovativne inicijative koje se provode na području EU-a i usmjerene su na podizanje razine osviještenosti o višeslojnosti i bogatstvu europskih identiteta, iskorištavanje punog potencijala kulturnog bogatstva Europe, olakšavanje pristupa europskoj kulturnoj baštini i promicanje europskih vrijednosti (poštivanje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, slobode, demokracije, jednakosti i vladavine prava).

Prijaviti se mogu sve organizacije civilnoga društva službeno registrirane u Europskoj uniji koje djeluju na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj ili europskoj razini. Također, mogu se prijaviti i pojedinci.

Nagrada, u ukupnoj vrijednost od 50.000 eura, može se podijeliti među najviše pet pobjednika. Svečanost dodjele nagrada održat će se 13. prosinca 2018. godine.

Više detalja moguće je pronaći na web stranici Ureda za Udruge.