Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Europski odbor regija: Župani Pauk i Dobroslavić na videokonferenciji COTER-a

Europski odbor regija: Župani Pauk i Dobroslavić na videokonferenciji COTER-a

Župani Goran Pauk i  Nikola Dobroslavić sudjelovali su na videokonferenciji Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije (COTER) Europskog odbora regija.

Raspravljalo se tekućem programu rada te mišljenjima Odbora regija u izradi koja se odnose na ulogu kohezijske politike EU-a u inteligentnim i inovativnim gospodarskim promjenama u regijama, izvješću Europske komisije o provedbi obnovljenog strateškog partnerstva u najudaljenijim regijama EU-a te izazovima na području javnog prijevoza u gradovima i metropolskim regijama. Sastanku je prisustvovao i direktor Glavne uprave za proračun Europske komisije, Gert Jan Koopman s kojim se razgovaralo o trenutačnom stanju pregovora o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021.-2027. Godine.

U razmjeni gledišta s direktorom Glavne uprave za proračun Europske Komisije Gertom Janom Kopmanom, o trenutačnom stanju pregovora o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021.-2027. godine., župan Dobroslavić govorio je ispred kluba Europske pučke stranke u Odboru regija izrazivši zadovoljstvo što se pregovori o novom proračunu i novom planu oporavka EU-a privode kraju. Naglasio je pritom da usvajanje ovih dokumenata prije početka novog financijskog razdoblja je od najveće važnosti za EU i njezine regije i gradove. Kohezijska i Zajednička poljoprivredna politika i dalje su ključne politike regija i gradova te je od najveće važnosti da u svim dokumentima EU-a dobiju odgovarajući tretman, zaključio je Dobroslavić.

U Bruxellesu 21. srpnja ove godine, čelnici i čelnice EU-a postigli su dogovor o ukupnom proračunu u iznosu od 1824,3 milijarde EUR. Taj paket obuhvaća višegodišnji financijski okvir (1074,3 milijarde EUR) i izvanredni instrument za oporavak nazvan Next Generation EU (750 milijardi EUR) kojim će se pomoći u ponovnoj izgradnji EU-a nakon pandemije bolesti COVID-19 te će se poduprijeti ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju. Pregovori o detaljima prijedloga nastavljeni su s Europskim parlamentom. Očekuje se da će pregovore s Parlamentom zaključiti njemačko predsjedništvo Vijećem do konca godine