Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Hrvatska delegacija na 111. sjednici Europskog odbora regija

Hrvatska delegacija na 111. sjednici Europskog odbora regija

U Bruxellesu se 15. i 16. travnja održala 111. sjednica Europskog odbora regija na kojoj su sudjelovali i hrvatski predstavnici lokalne i regionalne samouprave. Na sjednici se raspravljalo i usvojilo mišljenje vezano uz sektore mlijekarstva, građevinarstva i prometa te ambiciozni ”Junckerov plan” ulaganja težak 315 milijardi eura.

Upravo je rasprava o dokumentu ”Plan ulaganja i Europski fond za strateška ulaganja” bila središnja točka prvog dana zasjedanja s čak 120 podnesenih amandmana. Nakon gotovo dvosatne rasprave, mišljenje je usvojeno sa svega dva glasa protiv čime je Odbor regija dao snažnu podršku investicijskim planovima Europske unije s naglaskom na povećanje kapaciteta EFSU-a za mobiliziranje privatnih investitora na regionalnoj razini te jamstvu da će slabije razvijena područja i mali projekti moći iskoristiti intervencije tog novog fonda.

Prvi dan plenarne sjednice još su usvojena mišljenja o Strategiji proširenja EU-a, provedbi Bijele knjige o prometu iz 2011., budućnosti sektora mliječnih proizvoda te cjelovitom pristupu kulturnoj baštini u Europi. Na drugom danu 111. sjednice raspravljalo se o usvajanju proračuna Odbora regija za 2016. godinu, mišljenju o poboljšanju provedbe Teritorijalnog programa EU-a 2020. te mišljenju o prilikama za učinkovito korištenje resursa u građevinskom sektoru.

Hrvatski članovi koju su sudjelovali na sjednici Odbora regija su: Vojko Obersnel (gradonačelnik Grada Rijeke), Dinko Pirak (gradonačelnik Grada Čazme), Jasna Petek (zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije), Valter Flego (župan Istarske županije), Predrag Štromar (župan Varaždinske županije), Snježana Bužinec (načelnica Općine Jakovlje), Bruno Hranić (načelnik Općine Vidovec), Slavko Prišćan (načelnik Općine Rovišće) i Martin Baričević (načelnik Općine Jesenice).

Odbor regija osnovan je 1994. godine kao savjetodavno tijelo Europske unije s dva glavna cilja: konzultiranje lokalnih i regionalnih vlasti u okviru zakonodavnog procesa EU (čak 70% europskih zakona izravno se primjenjuje na podnacionalnoj razini) te smanjenje procjepa između građana i institucija EU. Odbor ima 350 predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz zemalja članica EU. Voditelj hrvatske delegacije u Odboru regija je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.