Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Inspirativne ženske priče ženama su najbolja motivacija
  • Inspirativne ženske priče ženama su najbolja motivacija
  • Inspirativne ženske priče ženama su najbolja motivacija

Inspirativne ženske priče ženama su najbolja motivacija

"Jako je važno stalno isticati dobre i uspješne primjere, uspješne žene, pokazati da se može, pokazati da to ženama pripada ako pokažu volju i znanje."

Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije odgovorila nam je na pet pitanja koja se tiču rodne neravnopravnosti i podzastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama.

1. S kakvim se izazovima političarke susreću u Hrvatskoj, a s kojima se možda ne bi susretale u drugim zemljama Europske Unije?

Činjenica da u parlamentima europskih zemalja i u EU parlamentu konstantno raste broj žena, a u Hrvatskoj, od 2003, konstantno pada, govori da Hrvatska ima ozbiljan problem sa zastupljenošću žena u politici.

Nekoliko je glavnih razloga za to- jedan od ključnih je zasigurno činjenica da smo još uvijek zarobljeni u tradicionalnim, konzervativnim, patrijarhalnim stavovima koji ne ohrabruju žene. Drugi vrlo važan razlog leži u činjenici da svaki rukovodeći položaj, pa onda i položaj u politici ili samo bavljenje politikom iziskuje veliki angažman uz koji bi žena trebala imati puno veći suport obitelji, ali i zajednice koji podrazumijeva fleksibilno radno vrijeme, cjelodnevni rad dječjih vrtića…što još uvijek u Hrvatskoj nije slučaj.

Društveno odgovorne tvrtke i društva te pretpostavke su davno riješile i omogućile ženama da se odlučnije i spremnije bave politikom.

2. Smatrate li da se pozicija žena u politici poboljšava u odnosu na protekle godine ili je sve teže pronaći ravnotežu poslovnog i privatnog života?

Ne mogu reći da se pozicija žena u politici poboljšava u trenutku kad još uvijek imamo u Saboru malo žena, 19%, kad je taj postotak manji nego prije pet godina (25,8%), kada nemamo ni jednu županicu, kada od 21 ministarstva, samo 4 (19%) vode žene, to nije poboljšanje pozicije žena u politici, već nazadovanje! Hrvatska se, u kontekstu zastupljenosti žena u politici, opasno kreće unatrag. Nije tu samo problem u pronalasku ravnoteže poslovnog i privatnog života, problem je daleko složeniji.

3. Zašto se samo ženama nameće pritisak stvaranja poslovnog i privatnog balansa?

Jako me smeta uopće što o tome moramo razgovarati, pisati, raspravljati…Bilo bi posve normalno i prirodno da se i privatni i poslovni život, obaveze podjednako dijele između muškaraca i žena, između partnera.

Zašto se samo ženama nameće pritisak stvaranja poslovnog i privatnog balansa? Zato što još uvijek mislimo i djelujemo u tradicionalnom patrijarhalnom društvu, u kojem još uvijek postoje muški i ženski poslovi, muška i ženska zanimanja.

Mislim da je jako teško naći ravnotežu između poslovnog i privatnog. Mlađe generacije, čini mi se, da su ipak u prednosti jer se danas kod mladih mijenja, sporo-ali se mijenja, stereotip po kojem je žena ta koja brine o djeci, ukućanima, obitelji…Očevi češće nego nekad koriste porodiljni, odlaze na roditeljske, kuhaju, brinu o obitelji… No, ta promjena ide presporo za žene!

4. Kako podzastupljenost žena na rukovodećim pozicijama utječe na politiku i društvo općenito?

Podzastupljenost žena u politici nije moguće izolirano gledati od općenito podzastupljenosti žena u društvu- na rukovodećim pozicijama. Radi se o opće društvenim stavovima i trendovima, o normama koje društvo i zajednica nameće. I oni se prelijevaju s jednog područja u drugo.

 Ali, jako je važno stalno isticati dobre i uspješne primjere, uspješne žene, pokazati da se može, pokazati da to ženama pripada ako pokažu volju i znanje, da se to samo po sebi razumije i da to nije ništa posebno.

Inspirativne ženske priče ženama su najbolja motivacija!

5. Koji biste savjet dali mladim ženama zainteresiranima za politiku?

Politika je posao kao i svaki drugi, traži znanje, strast, ljubav, vrijeme…

Kako u politici, tako i u svakom drugom poslu, bit ćete odlične ako vjerujete u sebe. Nikako se ne prepustite prevelikoj dozi samokritičnosti jer vjerujte, druga (muška) strana, s tim nema problem.

Inicijativa za osnaživanje i okupljanje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici u organizaciji Hrvatske zajednice županija ove će se godine održati u četvrtak, 26. ožujka 2020. godine od 10 sati u Rabcu.

Voditelj radionice je Sandro Kraljević, , mag. psych. i pokretač inovativne platforme MIND LAB d.o.o. za poslovno savjetovanje, a na radionici će otkriti na koji način svaka žena može otkriti skrivenog vođu u sebi, u kojim poslovnim situacijama ženski leadership dolazi do svog punog potencijala te kako iskoristiti tajne ženskog leadershipa da bi se funkcioniranje tima dovelo na višu razinu teme su ovogodišnjeg okupljanja „Snaga ženskog leadershipa“, čiji će fokus biti na prednostima žena u vođenju ljudi, uspostavljanju ravnoteže između brige o poslu i brige o ljudima, emocionalnoj inteligenciji i ženskom leadershipu te kako od njih napraviti dobitnu kombinaciju.

Broj mjesta ograničen te Vas molimo da e-mailom (tajnistvo@hrvzz.hr) prijavite svoje sudjelovanje.

Kako su zamjenica župana Istarske i Karlovačke županije komentirale političko stanje u Hrvatskoj pročitajte na linkovima:

http://hrvzz.hr/novosti/hrvatska_zajednica_zupanija/politicka_participacija_zena_stagnira_usprkos_zakonskim_rjesenjima-44237

http://hrvzz.hr/novosti/hrvatska_zajednica_zupanija/odgovarajuca_zastupljenost_zena_u_politici_rezultira_vecom_uspjesnoscu_organizacije_i_zajednice-44107